Ion Iliescu afirmă că Victor Ponta este pregătit să devină premier

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. (psd.ro)
Epoch Times România
23.04.2012

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat duminică, la Antena 3, că preşedintele partidului, Victor Ponta, este pregătit să devină prim-ministru.

"Da", a răspuns Ion Iliescu la întrebarea dacă Victor Ponta este pregătit să devină prim-ministru.

Întrebat dacă liderul liberalilor, Crin Antonescu, este pregătit să devină preşedinte, Ion Iliescu a spus: "Cred că da".

Fostul preşedinte crede, pe de altă parte, că "nu există salvare pentru PDL". El a adăugat că depinde de membrii PDL dacă acest partid va avea soarta PNŢCD. "Altminteri, se află pe tobogan", a adăugat el.

Ion Iliescu nu crede că "Traian Băsescu va reveni prin ceva miraculos", apreciind totodată că "s-ar putea" să-şi termine mandatul în 2014. "Depinde de dânsul", a adăugat acesta.

Referindu-se la o ierarhie a Guvernului Ion Iliescu consideră că guvernul condus de Adrian Năstase a fost cel mai performant, în timp ce guvernele CDR au fost "cele mai slabe". "Dar acum nu ştiu dacă nu ultimele guverne nu au depăşit "performanţa" guvernelor CDR. Despre Mihai Răzvan Ungureanu e greu să vorbim în două luni", a adăugat Iliescu.

Fostul şef de stat regretă cel mai mult că, în perioada mandatelor sale, nu a avut un dialog mai substanţial cu Opoziţia "pentru a evita degenerările ulterioare". "Liberalii au fost adversarii noştri, dar am găsit platforma de a lucra împreună", a argumentat acesta.

Dacă ar mai fi preşedintele României, Ion Iliescu ar lua deîndată măsuri împotriva celor de austeritate corelate cu identificarea de resurse necesare pentru a ameliora veniturile populaţiei.

El nu exclude proteste în perioada următoare dacă "guvernarea nu este receptivă la semnalele care vin din societate". "Pe mine m-a surprins faptul că măsurile acelea de austeritate n-au generat un protest mai puternic. Dar de fapt protestele din iarna au vizat şi asta", a spus Ion Iliescu.

În privinţa exploatării gazelor de şist, a celei de la Roşia Montana şi privatizarea Cupru Min, fostul preşedinte consideră că ar trebui făcută în primul rând o analiză foarte serioasă şi dezbateri împreună cu specialiştii care cunosc domeniul şi consecinţele unor astfel de tehnologii. "Se pot impune anumite privatizări, dar nu te arunci în necunoscut cu măsuri negândite" a completat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor