Este pentru prima oară când PSD nu mai merge singur în alegeri constată Ion Iliescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. (psd.ro)
Epoch Times România
20.04.2012

Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, a declarat vineri că alegerile locale şi parlamentare pun partidul într-o situaţie în premieră - aceea de a participa la aceste alegeri într-o alianţă, şi nu singur.

El a acuzat faptul că, după 2004, PSD s-a obişnuit cu pierderile, denunţând o slăbire a partidului care a început odată cu congresul din 2005, congres "care a însemnat o catastrofă pentru partid".

"Este pentru prima oară când nu mai mergem singuri în alegeri. Noi am mers şi în 1990 ca FSN, şi în 1992 ca FDSN, şi apoi ca PDSR şi apoi ca PSD singuri şi am câştigat, cu o singură excepţie, am pierdut în 1996 şi atât. Dar apoi am câştigat totul. După 2004, am cam pierdut şi ne-am cam obişnuit cu pierderile. Deci a fost o slăbire a partidului, altădată o să discutăm aşa ceva, dar congresul din aprilie 2005 a fost o catastrofă pentru acest partid şi toţi cei care au torpilat munca de partid atunci trebuie să aibă conştiinţa încărcată pentru ce au făcut atunci - că au rupt forţa de acţiune şi de activitate a partidului nostru şi a devenit un partid perdant", a spus fostul preşedinte la o dezbatere organizată de pensionarii PSD.

Ion Iliescu a subliniat faptul că PSD este acum obligat să meargă în alianţă cu liberalii, foşti adversari din punct de vedere ideologic.

"Asta-i viaţa. Trebuie ca şi din această alianţă să facem o forţă câştigătoare. Sigur că mergem la drum cu oameni cu care avem alte abordări, alte platforme politice şi ideologice, şi în materie de proprietate, şi de restituiri şi de altele şi locul şi rolul capitalului şi muncii. Liberalii sunt exponenţii capitalului, social-democraţii sunt exponenţii muncii. Unim acum capitalul cu munca împotriva unei forţe nocive care se află în fruntea ţării. Deci nu-i o treabă simplă din acest punct de vedere, dar trebuie să ştim să o punem în valoare această alianţă cu liberalii şi conservatorii", a afirmat Ion Iliescu.

El a adăugat că, în timp ce colaborarea cu conservatorii nu este o noutate pentru social-democraţi, cea cu liberalii este "o noutate care comportă şi anumite dificultăţi de care aceştia trebuie să fie conştienţi".

"Dar ştim că forţa organizatoare a fost şi rămâne partidul nostru. (...) Deci această conclucrare ar trebui să fie ajutată ca să rămână sau să devină eficientă şi în condiţiile acestea şi să reuşim să înlăturăm această guvernare păguboasă şi la nivel local şi la nivel naţional", a subliniat fostul şef de stat.

Potrivit acestuia, misiunea unui partid politic este să ştie să conştientizeze problemele în mintea fiecărui cetăţean şi să facă pe fiecare să ştie să fie prezent că-şi hotărăşte destinul şi dacă merge şi dacă nu merge la vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor