Iohannis şi-ar dori schimbarea Guvernului Ponta în 2015

Klaus Iohannis, preşedintele PNL
Klaus Iohannis, preşedintele PNL (Epoch Times România)

Prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, a precizat marţi seară, la Realitatea Tv, că îşi doreşte ca, în 2015, să apară o situaţie de aşa natură încât să fie posibil ca, printr-o moţiune de cenzură, să fie schimbat Guvernul PSD pentru ca acesta este "pur si simplu ineficient".

Întrebat dacă, în contextul în care va ocupa fotoliul de la Cotroceni, va dori să schimbe majoritatea în Parlament, liderul liberalilor a replicat: "Această majoritate poate să fie foarte fragilă. Practica ne arată ca, după alegerile prezidenţiale, după ce au fost decalate alegerile, unele după altele, după prezidenţiale, este foarte posibil ca, în Parlament, să apară modificări, în comportamentul partidelor, să se schimbe raportul de forţe în Parlament şi atunci, în 2015, noi socotim şi chiar ne dorim să apară o situaţie, în care, prin moţiune de cenzură, să fie schimbat Guvernul PSD".

Iohannis a explicat că, indiferent de situaţie, în 2016 sunt alegeri parlamentare, iar el are convingerea că "noul PNL" va câştiga alegerile şi va guverna România, "dar pentru noi toţi ar fi bine ca, din 2015, să avem o schimbare de guvernare, fiind că acest Guvern este pur si simplu ineficient".

Vorbind despre coabitarea cu premierul Ponta, Klaus Iohannis a ţinut să clarifice faptul că noţiunea de coabitare a căpătat un sens peiorativ ca urmare a pactului dintre preşedintele Traian Băsescu şi premier şi că el vizează mai debrabă o "colaborare instituţională" cu Ponta, decât o coabitare, în sensul căpătat de acest cuvânt.

"Cuvântul coabitare înseamnă, în esenţă, că un preşedinte şi un prim-ministru, de origini doctrinare diferite, coexistă, într-o anumită perioadă. La noi, în ultimii ani, noţiunea de coabitare se foloseşte, în sens peiorativ, din cauza pactului de coabitare, încheiat între preşedintele Băsescu şi prim-ministrul Ponta, la vremea respectivă şi, din acest motiv, îl evit. Eu aş înlocui această noţiune cu colaborare instituţională. Avem constituţie, avem legi, este clar cum trebuie să colaboreze preşedintele cu prim-ministrul, indiferent dacă se înţeleg sau nu. Una peste alta, trebuie să vedem lucrurile cum sunt. Preşedintele şi prim-ministrul sunt puşi acolo ca să rezolve problemele naţiunii şi nu neapărat la televizor, ci în fapt, în realitatea. Propunerea mea, să trecem, odată, de veşnicile poveşti şi showuri televizate, care îşi au rolul lor, dar nu trebuie să fie protagonişti prim-ministrul şi preşedintele", a mai afirmat Klaus Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne