Iohannis: O parte dintre militarii români staţionaţi în Irak au fost deja relocaţi. Situaţia de acolo ne priveşte
alte articole
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat marţi, la sediul Guvernului Landului Bavaria, că tensiunile din Irak ne privesc din moment ce “avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu”, şi avem militari români staţionaţi în Irak ca parte a forţelor NATO de acolo. Totuşi, şeful statului a subliniat că o “parte dintre militarii noştri au fost deja relocaţi”.
“Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid şi funcţionează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO şi este foarte bine că funcţionează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realişti. Situaţia din Irak ne priveşte, fiindcă noi avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu. Avem oameni şi în Irak, avem oameni şi în alte ţări din zonă, ştiţi foarte bine. Avem reprezentanţe şi, în acest sens, sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă. Ne preocupă şi vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie. Pe de altă parte, avem şi noi militari în Irak, staţionaţi, care fac parte din forţele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo şi, evident, siguranţa lor ne preocupă. O parte din militarii noştri au fost deja relocaţi”, a declarat preşedintele Iohannis.
În plus, şeful statului a subliniat că situaţia din Irak reprezintă o “temă este foarte importantă pentru noi” şi că îi acordă, personal, foarte multă atenţie.
“Sunt în contact permanent cu Guvernul şi în special cu miniştrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speţă Externele şi Apărarea, şi sunt convins că singura soluţie pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o de-escaladare, cum se numeşte, şi revenirea la un calm în această zonă”.
Remarcile preşedintelui Iohannis au fost făcute în contextul în care tensiunile din Orientul Mijlociu s-au amplificat în ultimele zile, în special după ce armata SUA a lansat un atac aerian în Irak, în timpul căruia a fost ucis, printre alţii, generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei de elită Quds a Iranului şi arhitectul influenţei militare tot mai mari a iranienilor în Orientul Mijlociu. Teheranul a promis un răspuns dur la acţiunile Washingtonului. Mai multe detalii aici.