Iohannis nu vrea premier "penal". Tăriceanu ameninţă: Nu cred că va dori să declanşeze o criză politică majoră

Nu demult, preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări că, după alegerile parlamentare, nu va desemna un premier "penal", fapt ce nu îi surâde deloc liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, proaspăt desemnat de partidul său drept candidat pentru mult râvnita funcţie de la Palatul Victoria.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis potrivit cărora, după alegerile parlamentare, nu va desemna premier "o persoană urmărită sau condamnată penal" trebuie privite într-un registru electoral, a opinat duminică seara, la România TV, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, desemnat de partidul său drept candidat pentru această funcţie, în ciuda faptului că este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului într-un dosar marca DNA.

"Eu cred că nu trebuie să-i dăm posibilitatea preşedintelui Iohannis să încerce să facă jocurile după alegeri în desconsiderarea votului dat de români. Preşedintele face aceste declaraţii şi eu le pun într-un registru electoral. Domnia sa ce vrea să facă? Două lucruri: să îmbărbăteze oastea PNL şi, în al doilea rând, să-i demobilizeze pe cei din rândurile partidelor care nu agreează formula propusă de domnul Iohannis, adică pe cei din ALDE, pe cei din PSD", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Liderul ALDE i-a atras atenţia preşedintelui Klaus Iohannis că "până nu există un verdict al unei instanţe, un verdict definitiv, orice persoană este nevinovată, se numeşte prezumţia de nevinovăţie".

"Dânsul văd că această prezumţie o scoate sau nu o are în vedere cu toate că în orice ţară democratică aşa stau lucrurile. Preşedintele nu va putea să desconsidere votul românilor. I-am cerut nu o dată să ne spună dacă va respecta votul cetăţenilor. Ceea ce ne spune dl Iohannis este că nu va respecta votul cetăţenilor, ceea ce este extrem de grav într-o democraţie. Declaraţiile preşedintelui sunt inadmisibile pentru regulile democratice.

Pare că preşedintele este într-o lume paralelă cu democraţia. Eu nu vreau să folosim niciun fel de instrument de presiune. Preşedintele cred că are o responsabilitate. Eu nu cred că preşedintele nu va respecta prevederile constituţionale, nu cred că preşedintele va dori să declanşeze o criză politică majoră", a precizat Tăriceanu, care susţine că are o experienţă care îl îndreptăţeşte să îşi asume responsabilitatea de a fi premier al României.

Iohannis nu vrea premier "penal"

"Cu siguranţă voi desemna premier o persoană ţinând cont de prerogativele constituţionale ale României. Asta înseamnă să desemnez o persoană care întruneşte o majoritate în Parlament şi este competentă să conducă un Guvern. Nu am de gând să nominalizez pe cineva care apoi pică în Parlament. Aceste jocuri nu le veţi găsi la mine. Desemnarea va fi extrem de serioasă. Va fi o persoană pe care eu o consider capabilă să conducă Guvernul României.

Criterii de integritate sunt evidente. În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau care este condamnată penal. Trebuie să avem politicieni curaţi. Va fi un criteriu eliminatoriu. Indiferent de cine vine propusă, eu, preşedintele Românei, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal", a declarat, în urmă cu mai bine de o lună, preşedintele Klaus Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne