Iohannis nu vrea amânarea alegerilor: Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine

Presedintele Klaus Iohannis - presidency.ro
Presedintele Klaus Iohannis - presidency.ro (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri seară, în cadrul unei conferinţe de presă, de ce nu crede că este o opţiune viabilă amânarea alegerilor parlamentare programate în luna decembrie.

Astfel, şeful statului a atras atenţia că acest Parlament controlat de PSD şi aliaţii săi "expiră" pe 20 decembrie şi, chiar dacă rămâne cele trei luni cât mai are voie prin Constituţie în situaţii excepţionale, nu mai poate da legi organice. În plus, situaţia epidemiologică de peste trei luni e puţin probabil să fie net mai bună decât cea de acum.

Mai mult, şeful statului a afirmat că actul de votare în sine nu este mai periculos decât mersul după pâine.

Redăm discuţia şefului statului cu presa pe această temă:

Reporter: Domnule preşedinte, în contextul în care astăzi avem raportate aproape 3.000 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi, de cealaltă parte, vedem că în mai multe zone din ţară s-a decis închiderea şcolilor, restaurantelor, sălilor de teatru, consideraţi oportună organizarea alegerilor parlamentare, şi nu mă refer la ziua în care se votează, ci la acea lună întreagă de campanie?

Iohannis: O democraţie nu funcţionează fără alegeri, am spus aceste lucruri şi înainte de alegerile locale şi am pledat pentru organizarea alegerilor locale şi am văzut cu toţii că a funcţionat rezonabil de bine, nu au fost incidente epidemiologice, însă este clar că dacă numărul de cazuri creşte, campania electorală se va desfăşura în condiţii mai speciale decât la alegerile locale. Însă alegerile trebuie să aibă loc, nu putem să continuăm fără un Parlament cu puteri depline, v-am explicat, acest Parlament este unul care expiră pe 20 decembrie, asta este, aşa scrie în Constituţie, după care, chiar dacă ar rămâne, nu mai are puteri depline, nu mai poate să dea legi organice, nu mai poate nici să le ia în discuţie. Cu cât am putea să amânăm alegerile? Constituţia ne spune maximum 3 luni, şi atunci ajungem la sfârşitul iernii.

Nu cred că cineva îşi imaginează că situaţia peste 3 luni - situaţia epidemiologică - va fi net mai bună în iarnă spre primăvară faţă de 6 decembrie. Chiar dacă admitem - condiţiile sunt speciale, suntem în pandemie, avem din păcate foarte multe persoane bolnave, trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult online decât fizic, mai mult prin televizor, prin radio, decât fizic, şi să mergem la vot. Actul de votare în sine nu este mai periculos decât mersul după pâine, de exemplu, aţi văzut, la alegerile locale, organizarea a fost bună, au fost circuite diferite pentru intrare şi ieşire, s-a dezinfectat, s-a măsurat temperatura, deci lucrurile au fost bine controlate şi aşa va fi şi pe 6 decembrie, la alegerile parlamentare.

Reporter: Domnule Preşedinte, săptămâna trecută spuneaţi despre amânarea alegerilor, citez, încercarea jalnică a unor parlamentari care vor să mai prindă câteva luni de diurnă. Între timp, a apărut un proiect de lege, concret, în Parlament, care prevede amânarea alegerilor până în luna martie, proiect pe care PSD a anunţat că îl va susţine, ba chiar în procedură de urgenţă. Dacă legea ajunge la dumneavoastră la promulgare, o veţi bloca sau luaţi totuşi în calcul, aveţi pe masă şi opţiunea de a amâna alegerile cu 3 luni, în cazul în care numărul de cazuri se menţine la un nivel ridicat.

Iohannis: Vedeţi, alegerile vor fi pe 6 decembrie. Ele sunt proclamate, sunt pregătite, deja s-au depus candidaturi şi se merge mai departe. Mandatul Parlamentului nu poate fi prelungit prin lege. Mandatul Parlamentului este consfinţit prin Constituţie. Legea nu poate suspenda sau scoate din funcţiune Constituţia, deci, mandatul este fix 4 ani, nimic mai mult. Data alegerilor trebuie să se stabilească în aşa fel încât un mandat să se termine şi să înceapă în timp util următorul mandat. Sigur, Constituţia prevede că în anumite situaţii speciale alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului, dar nu mai târziu de 3 luni, şi Constituţia prevede şi situaţiile în care se întâmplă acest lucru, deci, oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari care nu se mai satură şi vor să mai rămână un pic acolo să mai şurubărească un pic la legislaţie, aceste lucruri prin Constituţia noastră nu sunt posibile.

Reporter: O mică completare îmi permit. CCR a dat dreptul Parlamentului de a stabili data alegerilor parlamentare şi pe acest fond vine şi iniţiativa PSD.

Iohannis: Ar fi fost excelent ca această discuţie să aibă loc acum un an sau acum doi ani. Nu era niciun fel de problemă. Într-adevăr Parlamentul poate să stabilească prin lege anumite lucruri şi dacă Curtea Constituţională a constatat că Parlamentul de principiu poate să facă acest lucru, sigur, este adevărat, doar că nu acum, când suntem deja în plină pregătire pentru alegeri. Deci, temporizarea nu a fost bună. Dacă Parlamentul sau majoritatea care a hotărât această lege ar fi fost de bună-credinţă, dar ştim că PSD nu este de bună-credinţă, puteau să facă acest lucru în 2017-18-19 şi nu era nicio problemă, puteau ei să spună că alegerile vor avea loc pe 6 decembrie.

Reporter: Aş vrea să revenim un pic la alegerile locale, 10 zile de atunci. Voiam să vă întreb dacă dumneavoastră consideraţi că numărul ridicat de cazuri din ultimele zile de infectare cu coronavirus are vreo legătură cu alegerile locale.

Iohannis: Nu cred că are vreo legătură cu alegerile locale. Este însă posibil ca în unele localităţi să aibă legătură cu petrecerile care s-au făcut după alegerile locale, ilegal şi cu încălcarea normelor în vigoare. Din păcate, au fost astfel de cazuri, oamenii au fost găsiţi, au fost amendaţi, dar probabil unii la aceste petreceri, din entuziasm, au uitat că nu suntem în normalitate, suntem în pandemie. Dar nu alegerile şi nu procesul electoral au dus la aceste creşteri.