Iohannis, noi declaraţii despre dezbaterea publică. Ce spune despre alegerea primarilor în două tururi

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a mers sâmbătă, la Bistriţa-Năsăud, pentru a-şi continua campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor pentru Cotroceni, prilej cu care a răspuns întrebărilor presei.

Printre altele, şeful statului a venit cu noi detalii despre dezbaterea găzduită, marţi, de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

În acelaşi timp, Iohannis a pledat şi pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, "fiindcă aşa este cel mai corect, aşa au comunităţile şansa reală să aleagă pe cel mai bun".

Redăm mai jos discuţia cu presa:

Reporter: Despre dezbaterea de marţi la care veţi participa dumneavoastră, ne puteţi da mai multe detalii, pe ce teme, cu ce moderatori sau analişti?

Iohannis: Pentru întâlnirea de marţi, voi invita persoane care sunt foarte bine în temă, politologi, formatori de opinie, jurnalişti, deja am un cerc de oameni care vor fi invitaţi, pot fi chiar mai mulţi. Vom discuta pe toate temele care sunt de interes într-o campanie de prezidenţiale, despre mandatul care a trecut, despre reuşite, despre ce s-ar fi putut face, poate mai bine şi urmează să se facă în al doilea mandat, despre diferite teme de interes pentru public. Pentru mine este importantă această dezbatere pentru ca românii, acum, sunt foarte interesaţi de aceste teme şi, din acest motiv, am gândit un format, care realmente ajunge la chestiune, nu o discuţie formală sau de tip cancan, ci o discuţie aplicată pe ce a făcut şi ce va face preşedintele.

Reporter: Dar dacă aveaţi, domnule preşedinte, un alt contra candidat, aţi fi acceptat o dezbatere?

Iohannis: Acum, vedeţi că aceasta este situaţia şi cu această doamnă nu am acceptat discuţia. În principal pentru că este reprezentanta unui partid, care este nedemocratic, care a guvernat împotriva românilor şi eu nu sunt dispus să legitimez aşa ceva.

Reporter: Credeţi că va fi afectată prezenţa la urne, în turul doi, de decizia dumneavoastră de a nu avea o dezbatere?

Iohannis: Nu, poate în sensul pozitiv ar fi influenţat, în sens negativ nu cred. Românii sunt foarte interesaţi şi o să participe în număr mare la alegeri.

Reporter: Domnule preşedinte, în viitorul mandat, dacă o să câştigaţi, credeţi că o să recuperaţi atribuţiile care vi s-au luat?

Reporter: Sunt foarte optimist în această chestiune şi mai mult, cred că vom avea un cadru creat pentru o discuţie aşezată pe Constituţie. Trebuie să vedem ce fel de viitor ne dorim pentru România, fiindcă unele lucruri nu sunt încă foarte bine lămurite. Românii au simţit aceste chestiuni şi este cazul să începem această discuţie şi să încercăm să facem lucrurile mai clare.

Reporter: În 2015 aţi declarat că tăierile ilegale de păduri sunt un atentat la siguranţa naţională.

Iohannis: Aşa este.

Reporter: Văzând ce se întâmplă în 2019, vă rog să îmi spuneţi dacă aţi făcut, aşa cum aţi spus, tot ce vă stă în putinţă să schimbaţi acest lucru şi ce aveţi de gând dacă mai câştigaţi un mandat?

Iohannis: Să ştiţi că lucrurile s-au îmbunătăţit, nu mai suntem unde am fost în 2014. Din păcate, cel puţin în ultimii 3 ani , am avut un Guvern care a guvernat împotriva românilor, guverne PSD, mai exact trei guverne PSD, cu care mie mi-a fost foarte greu să mă înţeleg şi cred că acum când avem un guvern liberal lucrurile se pot mişca mult, mult mai repede şi nu doar că pot să vă spun că o să mă implic, de data asta sunt foarte hotărât să schimbăm lucrurile în bine.

Reporter: Referitor la implicare, aţi discutat cu premierul Ludovic Orban despre alegerea primarilor în două tururi, aţi susţine o ordonanţă în acest sens?

Iohannis: Eu, personal, m-am mai exprimat în această chestiune şi pot să vă spun foarte franc, eu sunt pentru alegerea primarilor în două tururi. Este, evident, nevoie de discuţii politice şi la nivel de Parlament, aici, dar dacă ar fi după opţiunea mea, eu aş merge clar pe două tururi, fiindcă aşa este cel mai corect, aşa au comunităţile şansa reală să aleagă pe cel mai bun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne