Iohannis: "Mai puţin scandal, mai multă concentrare pe esenţa problemelor"

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis.
Preşedintele PNL, Klaus Iohannis. (Epoch Times România)

"Românii doresc o schimbare" a declarat Klaus Iohannis, într-un interviu acordat publicaţiei franceze L'express, afirmând că îşi doreşte să fie un model pentru societate, un preşedinte care se concentrează pe esenţa problemelor şi nu pe scandal.

"În turul doi oamenii şi-au dat seama despre ce sunt aceste alegeri. Că nu e vorba doar de a alege persoana A şi persoana B, ci de a alege între un sistem vechi, de care vroiau să se debaraseze, şi o ofertă nouă, atipică. Peste aceste treziri din campanie, a venit votul din diaspora, care a avut o influenţă majoră asupra gestului în sine. Voturile tinerilor au contribuit enorm la victoria mea. (...) Alegătorii ne-au trimis, până la urmă, două mesaje: au votat anti-sistem, anti Partidul Social-Democrat, şi au transmis o dorinţă de a avea un viitor mai bun. Că doresc schimbarea. Din acest mix a reieşit rezultatul pe care îl vedeţi." a declarat Iohannis în interviul acordat publicaţiei franceze, tradus de editura Curtea Veche Bucureşti.

Întrebat cum va proceda, în condiţiile în care va trebui să lucreze cu un prim ministru care îşi păstrează majoritatea în Parlament, şi care se presupune că nu îi va face cadouri, Iohannis şi-a reiterat promisiunile din campanie: "mai puţin scandal, mai multă concentrare pe esenţa problemelor:

"Atunci când mi-am anunţat candidatura am spus că vreau să fac lucrurile altfel, adică printr-un alt stil de a aborda politica: mai puţin scandal, mai puţină gălăgie, mai multă concentrare pe esenţa problemelor. Este exact ceea ce o să fac. Nu mă veţi vedea certându-mă la vreo televiziune cu primul ministru, oricare ar fi el. Faptul că acum primul ministru este fostul meu adversar din campania electorală, sigur, e o notă aparte şi va face colaborarea poate un pic mai complicată mai greu de gestionat, însă indiferent de acest lucru, ceea ce trebuie rezolvat sunt problemele românilor, nu ale unui preşedinte sau ale unui prim ministru. Voi face astfel încât colaborarea cu guvernul să fie corectă. Dar poate că guvernul PSD nu va exista multă vreme", a declarat Iohannis.

În ceea ce priveşte rolul preşedintelui, şeful statului a declarat că preşedintele trebuie să fie un model pentru societate, iar felul în care se comportă, ca persoană publică, trebuie să inspire naţiunea şi nu să o distreze. Credeţi-mă, va fi o nouă abordare pentru România. Totuşi, nu preşedintele trebuie să impună schimbarea. El trebuie să se sprijine pe un guvern care lucrează în acelaşi sens. Lucrurile nu vor putea evolua corect decât din momentul în care guvernul va fi din aceeaşi formaţiune politică cu mine, şi nu din partea adversarului. Nu se va întâmpla repede, dar sper că schimbarea să aibă loc în 2015. Sau cel târziu în 2016, după alegerile legislative.

În ceea ce priveşte priorităţile mandatului său, Iohannis a pus pe primele locuri lupta contra corupţiei, sănătatea şi educaţia, declarându-se adeptul dialogului, al dezbaterilor:

"Astăzi, în România, dezbaterea are loc doar în interiorul partidului care a demarat reforma. Iar atunci când pleacă de la putere, urmaşul său se străduieşte să distrugă rapid totul. Dacă vrem să reformăm cu adevărat sistemul public, deciziile trebuie să aibă un consens politic şi să fie acceptate de toate marile partide politice.", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă un singur mandat este suficient pentru a realiza ce şi-a propus, Iohannis şi-a exprimat dorinţa de a avea două mandate.

"Acţiunea mea se înscrie în durată. Lucrurile nu se pot schimba în patru sau cinci ani. De aceea doresc un guvern care să dureze două mandate, vreau să fiu un preşedinte care să aibă două mandate.", a afirmat preşedintele.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne