Iohannis le taie elanul lui Dragnea şi Grindeanu: Ambasadorul va reprezenta România la învestirea lui Trump

Dragnea şi Grindeanu merg la ceremoniile legate de învestitura lui Trump cel mult ca reprezentanţi ai unor instituţii sau ai partidului, în niciun caz ca reprezentanţi ai statului român, reiese din comunicatul Preşedinţiei.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

În contextul în care presa a scris despre participarea liderului PSD, Liviu Dragnea, şi a premierului Grindeanu, la o serie de evenimente legate de învestirea lui Donald Trump - participare care e posibil să fie contra cost - Administraţia Prezidenţială informează că România va fi reprezentată în SUA de ambasadorul ţării noastre, nu de cei doi.

În legătură cu informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la participarea la ceremoniile de inaugurare a Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări:

Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor preşedinţi, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe şefii de stat şi guvernele lor la evenimentele de învestitură. Nicio delegaţie străină, cu atât mai puţin şefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie.

Această regulă a fost reconfirmată explicit şi cu ocazia învestirii Preşedintelui Donald Trump, astfel cum a fost subliniat în invitaţia trimisă de către Departamentul de Stat, în numele Comitetului Congresional Comun privind Ceremoniile Inaugurale, tuturor misiunilor diplomatice din Washington.

Delegaţii formate din reprezentanţi ai unor instituţii sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român. România va fi reprezentată, conform practicii amintite, de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii", transmite Administraţia Prezidenţială.

Reamintim că liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu au primit invitaţii pentru a participa la mai multe evenimente legate de învestirea lui Donald Trump. Organizatorii evenimentelor la care sunt invitaţi cei doi politicieni români includ numeroşi donatori şi oameni de afaceri asociaţi Partidului Republican, unul dintre principalele lor scopuri fiind să acopere cheltuielile acestor evenimente, atrăgând donatori dispuşi să dea, potrivit New York Times, până la 1 milion de dolari sau chiar mai mult pentru a lua parte la ceremonii.

Astfel, accesul donatorilor la evenimente la care sunt invitaţi şi oficialii români costă, în funcţie de pachete, între 25.000 şi 1 milion de dolari. Pachetele oferite includ acces la parada inaugurală, balul din seara zilei de învestire, aşa-numita "candlelight dinner." În acest moment nu se ştie dacă Grindeanu şi Dragnea merg gratis sau vor fi şi ei printre donatori, scrie Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne