Dragnea şi Grindeanu, invitaţi la învestirea lui Donald Trump. Gratis, sau contra cost?

Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu se numără printre politicienii care au primit invitaţii la evenimentele legate de învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA.
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu au primit invitaţii pentru a participa la mai multe evenimente legate de învestirea lui Donald Trump, relatează digi24.ro. Dragnea a primit invitaţia în calitate de şef al Camerei Deputaţilor.

Cei doi ar urma să participe pe 19 ianuarie la o cină alături de preşedintele ales al Statelor Unite. De asemenea, Grindeanu şi Dragnea sunt invitaţi şi la ceremonia depunerii jurământului în urma căruia Donald Trump devine al 45-lea preşedinte al SUA, eveniment ce va avea loc în data de 20 ianuarie.

Depunerea jurământului de către preşedintele ales Donald Trump şi de vicepreşedintele Mike Pence va avea loc vineri, în faţa clădirii Capitoliului din Washington, ceremonia fiind urmată de tradiţionala paradă de pe Pennsylvania Avenue. Potrivit ziare.com, la depunerea jurământului vor fi prezenţi aproape toţi preşedinţii americani în viaţă: Jimmy Carter, Bill Clinton şi soţia acestuia, Hillary, fosta contracandidată a lui Trump, precum şi George W. Bush, însoţit de soţia sa, Laura.

Merită menţionat că invitaţia primită de Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012 a fost semnată de Elliott Broidy, personaj care, potrivit presei americane, a evitat la mustaţă o condamnare la închisoare pentru fapte de corupţie într-un caz legat de fonduri de pensii. Broidy a fost acuzat - şi şi-a recunoscut vina că a dat 1 milion de dolari mită unor înalt oficiali ai statului american.

De asemenea, potrivit Hotnews, comitetul de organizare a evenimentelor la care sunt invitaţi cei doi politicieni români, include numeroşi donatori şi oameni de afaceri asociaţi Partidului Republican, unul dintre principalele scopuri ale acestora fiind să acopere cheltuielile acestor evenimente, atrăgând donatori dispuşi să dea, potrivit New York Times, până la 1 milion de dolari sau chiar mai mult pentru a lua parte la ceremonii.

Astfel, accesul donatorilor la evenimente la care sunt invitaţi şi oficialii români costă, în funcţie de pachete, între 25.000 şi 1 milion de dolari. Pachetele oferite includ acces la parada inaugurală, balul din seara zilei de învestire, aşa-numita "candlelight dinner." În acest moment nu se ştie dacă Grindeanu şi Dragnea merg gratis sau vor fi şi ei printre donatori.