Iohannis, avertisment: O Europa cu mai multe viteze ar putea chiar să ducă la scindarea Uniunii

Faptul că acum ne mişcăm cu viteze diferite nu înseamnă că ne dorim ad infinitum să ne mişcăm tot cu viteze diferite, a remarcat preşedintele Klaus Iohannis, la finele Consiliului European.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

O Europa cu mai multe viteze nu este o soluţie bună, dimpotrivă, este o soluţie care, in extremis, ar putea chiar să ducă la scindarea Uniunii Europene, a declarat vineri, la finalul Reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis.

"O să ne apucăm să discutăm Cartea Albă prezentată de domnul Juncker şi vom încerca într-un an, maxim doi ani, să conturăm felul în care vedem cu toţii împreună viitorul Uniunii Europene", a precizat Iohannis.

Întrebat de ce ar fi o soluţie proastă această Europa a mai multor viteze, având în vedere faptul că deja există Zona Euro, Schengen, deci este o realitate până la urmă, preşedintele a replicat:

"Asta este foarte clar că este o realitate, însă asta nu înseamnă că trebuie să ne facem un obiectiv din asta. Faptul că acum ne mişcăm cu viteze diferite nu înseamnă că ne dorim ad infinitum să ne mişcăm tot cu viteze diferite. În afară de asta, apar anumite temeri în naţiunile industrializate, ţările care au un nivel de trai mai ridicat.

Evident, apare temerea că vor dispărea locuri de muncă, fiindcă salariile sunt mai mici în Europa de Est, apar oarece temeri că vor pierde din industria serviciilor exact din aceste cauze, şi multe altele, iar în Est apare temerea profundă că oamenii vor fi lăsaţi în urmă. Şi atunci, şi una, şi alta, sunt mai degrabă de natură să amplifice o disensiune între statele membre, în loc să ducă la o colaborare aprofundată."

În opinia preşedintelui, nu trebuie să ne temem de proiecte unde se lucrează cu viteze diferite, cum este, de exemplu, Procurorul European. 17 state membre au semnat că sunt de acord, printre care şi România, alţii nu au semnat încă.

"Este un tip de proiect unde nu toată lumea achiesează de la început, unii vor veni mai târziu, alţii poate nu vor veni deloc, dar asta nu înseamnă că nu se merge înainte. Însă asta nu înseamnă Europa mai multor viteze. Asta înseamnă un proiect unde unii vor să intre mai repede şi alţii vor să intre mai târziu. Aşa ceva este acceptabil, dar să statuăm că în Europa sunt ţări care merg înainte şi altele care rămân în urmă, asta nu putem să acceptăm", a adăugat Iohannis.