Cutremur în ALDE. Daniel Constantin şi o mică armată de parlamentari fideli, gata să rupă partidul

Zece parlamentari ALDE - şapte deputaţi şi trei senatori - sunt pregătiţi să părăsească partidul şi să devină independenţi. Mişcarea condusă de Daniel Constantin ar duce la desfiinţarea grupului parlamentar ALDE din Senat.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)

UPDATE. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Daniel Constantin admite că sunt discuţii interne în partid, dar spune că nu el este cel care le-a generat, şi susţine că nu va sparge Guvernul.

"Am văzut că se fac speculaţii legate de partidul pe care îl conduc şi despre aşa zisele mele intenţii politice. S-au mai făcut asemenea speculaţii şi în trecut, în special din zona unui trust de presă care şi-a făcut o temă din a mă ataca şi care are o preferinţă pentru o anumită tabără din ALDE. Când voi avea ceva de spus, o voi face.

Sfatul meu pentru cei care alimentează astfel de scenarii este să privească în trecut. Sunt preşedintele aceluiaşi partid de peste 7 ani de zile, nu am schimbat niciodată partidul şi nu am lăsat niciodată în urmă oamenii care au fost alături de mine. Nu am spart niciodată guverne. Nu o voi face nici de acum înainte. Nu ascund, în acelaşi timp, că sunt discuţii interne dar nu sunt eu cel care le-a generat", a scris Daniel Constantin.

* * *

Neînţelegerile din interiorul ALDE se accentuează de la o zi la alta. Motivul este legat de disensiunile dintre aripile ALDE - cea a fostului PC, condus de Daniel Constantin, şi cea a fostului PLR, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Oamenii lui Constantin ar putea să părăsească ALDE şi să formeze un grup de independenţi, dezvăluie România Liberă, citând surse din acest partid.

Nemulţumirile taberei din jurul lui Constantin sunt legate de faptul că Daniel Chiţoiu blochează numiri ale unor membri din fostul PC. De altfel, Chiţoiu participă la majoritatea negocierilor PSD-ALDE, flancându-i pe Tăriceanu şi Constantin. Pe de altă parte, tabăra lui Daniel Constantin nu vede cu ochi buni intenţia lui Tăriceanu de a-l aduce în ALDE pe fostul premier Victor Ponta, aflat în conflict cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

De altfel, relaţiile ALDE cu PSD nu sunt cele mai bune, tocmai din cauza problemelor interne ale ALDE. Astfel, Liviu Dragnea a cerut remanierea ministrului Energiei, Toma Petcu, care are probleme serioase de sănătate. Însă, ALDE a refuzat tocmai pentru că taberele din partid nu se înţeleg în privinţa succesorului.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.