Ioan Oltean (PDL): Partidele nu au reprezentanţi în CNA, acolo sunt reprezentanţii guvernului

Epoch Times România
09.03.2012

Partidele politice nu au reprezentanţi în Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), acolo sunt reprezentanţi ai guvernului, iar desemnarea lor se face după criterii profesionale şi morale, a declarat vineri, la Bistriţa, secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

"Trebuie să precizez că partidele politice nu au reprezentanţi în Consiliul Naţional al Audiovizualului, acolo sunt reprezentanţi ai guvernului. Ei acolo nu reprezintă partidele politice, ei reprezintă instituţii fundamentale ale statului. Dan Grigore, distinsul pianist Dan Grigore, era reprezentantul guvernului în această instituţie. Aşa este legea. Sunt de acord cu dumneavoastră că există multe neajunsuri, dar s-a mers pe o idee pe care n-am inventat-o noi. (...) Premisa de la care se pleacă este că acele instituţii care îşi desemnează reprezentanţi în această atât de importantă autoritate o fac nu după criterii de apartenenţă politică sau de politică pro domo odată ajunşi acolo, ci după criterii profesionale şi morale", susţine Oltean.

Liderul PDL a ţinut să condamne presiunile politice la care ar fi supuşi unii dintre membrii CNA şi spune că regretă demisia lui Dan Grigore, care lasă "un gol" în cadrul acestei instituţii.

"În aceste zile observăm cu toţii cum o instituţie extrem de importantă într-o democraţie, Consiliuul Naţional al Audiovizualului, este sub presiunea politică a unor lideri politici, a unor partide, pentru a fi împiedicată de a-şi desfăşura în mod normal activitatea. (...) Personal, nu pot decât să regret că un om ca Dan Grigore a părăsit şi a plecat din această instituţie, lăsând un gol în mod categoric în interiorul acestei instituţii. Nu pot decât să-i mulţumesc pentru comportamentul şi atitudinea demnă pe care a avut-o şi să condamn şi să mă delimitez de atitudinea omului politic Crin Antonescu", a spus Oltean.

Ioan Oltean consideră că în prezent rolul CNA "este mai important decât oricând" şi spune că membrii Consiliului trebuie lăsaţi să îşi desfăşoare activitatea în mod corect.

"Această instituţie trebuie să funcţioneze corect şi rolul ei în societatea românească este mai important decât oricând. În acelaşi timp, cred în probitatea acestei instituţii şi în rolul ei în societatea românească şi într-o democraţie consacrată şi cred că oamenii politici şi instituţiile mai puţin politice nu ar trebui şi nu trebuie să facă presiuni asupra acesteia, lăsându-i instituţiei şi oamenilor care o compun posibilitatea de a-şi exercita în mod corect rolul", este de părere Oltean.

Secretarul general al PDL spune că acuzaţiile potrivit cărora ultimele sancţiuni aplicate televiziunilor de CNA ar fi politice ţin de unghiul din care este privită problema.

"Când o soluţie dată de către o autoritate îţi convine, se pare că este normală. Când nu-ţi convine, nu este normală şi ştim acest lucru. Când Curtea Constituţională dă o soluţie care convine Opoziţiei, toţi judecătorii sunt ridicaţi în slăvi şi se sublinează profesionalismul. Când această instituţie este favorabilă Puterii, sare opoziţie şi critică. Aşa este şi aici", a explicat Oltean.

Ioan Oltean se declară împotriva închiderii oricărui post de televiziune, dar apreciază că "există o limită peste care nu se poate trece în ce priveşte viaţa privată, viaţa unei persoane, indiferent că e persoană publică sau un simplu cetăţean".

Întrebat de ce CNA nu este format exclusiv din jurnalişti, Ioan Oltean a replicat că diversitatea profesională poate da mai multă obiectivitate.

"E foarte greu să credem că o instituţie şi o autoritate de această factură trebuie să aibă în componenţă oameni de o anumită pregătire, pentru că cei care stau acolo trebuie să judece anumite lucruri care sunt făcute de către mass-media, mai ales vizuale. Nu cred că numai un ziarist poate să spună dacă o anumită atitudine prezentată de către o televiziune este corectă sau este incorectă, ci dimpotrivă, cu cât diversitatea celor care sunt prezenţi acolo este mai mare, cu atât soluţia dată trebuie să fie mai obiectivă", a mai spus liderul PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor