Ioan Mircea Paşcu: Aderarea la UE este singurul viitor favorabil Moldovei

Epoch Times România
22.06.2012

Vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Ioan Mircea Paşcu, a organizat miercuri, la Bruxelles, în Parlamentul European, conferinţa "Moldova 200 de ani mai târziu: crearea unui viitor comun", informează un comunicat al biroului de presă al PSD remis vineri Agerpres. Conferinţa a fost focalizată pe două teme majore "Moldova 1812-2012" şi "Privind spre viitor: calea europeană a Republicii Moldova".

"Anul acesta se împlinesc 200 de ani de când, în urma unui război între Rusia şi Imperiul Otoman, Basarabia a fost cedată Rusiei, în urma tratatului de la Bucureşti dintre cele două imperii. Reuniunea noastră nu vrea să aducă recriminări. În cel mai rău caz, dacă este ceva de condamnat, nu poate fi decât "politica puterii" în general, pentru amoralitatea ei inerentă ... fiindcă evenimentul pe care îl invocăm astăzi, după 200 de ani, este o ilustrare perfectă a modului în care "politica puterii" a acţionat, acţionează şi va acţiona şi în viitor!", a declarat europarlamentarul PSD în deschiderea conferinţei.

După ce a analizat mizele confruntării dintre interesele marilor puteri de la începutul secolului XIX, vicepreşedintele AFET a abordat tema eforturilor actuale ale Republicii Moldova, pentru integrarea în Uniunea Europeană. "Referitor la candidatura Republicii Moldovei la UE, se pare că nivelul de implicare al României este factorul cheie. În mod evident, cu cât România pare să se implice mai puţin, cu atât Rusia se dovedeşte mai conciliantă. Mărturie acestei observaţii stau dovezile istorice care indică efortul constant al Rusiei de a nega că Basarabia a aparţinut principatului Moldovei şi mai apoi României", a apreciat Paşcu.

"Cu toate acestea, indiferent de poziţia noastră, astăzi orientarea fermă a Republicii Moldova către aderarea la Uniunea Europeană este un fapt şi trebuie încurajat şi susţinut. Este singurul viitor favorabil Moldovei", a conchis Paşcu.

Sir Graham Watson, eurodeputat al Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa şi raportor al Parlamentului European pentru Acordul de Asociere la UE a Republicii Moldova a precizat în intervenţia sa: "În pofida dificultăţilor şi instabilităţii politice, Moldova a înregistrat progrese enorme, fiind astăzi cea mai avansată ţară a Parteneriatului Estic în ceea ce priveşte implementarea cerinţelor Uniunii".

Profesorul Andrei Eşanu, membru al Academiei de Stiinţe a Moldovei şi membru de onoare al Academiei Române a menţionat că "toate problemele Moldovei legate de orientarea politică, de identitate, de limbă, de oscilaţie între Est şi Vest sunt surmontate, chiar dacă cu mare dificultate, iar procesul de democratizare care se aprofundează în Republica Moldova şi legăturile tot mai strânse cu Occidentul, cu Uniunea Europeană în special, demonstrează că noul stat apărut în urma destrămării Uniunii Sovietice, îmbrăţişează şi aderă la valorile europene".

Ambasadorul Eugen Caras, şeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, a asigurat în cadrul conferinţei că prioritatea guvernului de la Chişinău este să continue progresele făcute pentru aderarea la UE, iar Robert Adam, directorul Institutului Cultural Român de la Bruxelles, a prezentat contribuţiile intelectualilor moldoveni de pe ambele maluri ale Prutului, pe parcursul istoriei, la cultura românească.

Intervenţiile celorlalţi vorbitori, reprezentanţi ai Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), respectiv ai centrului Carnegie Europe, precum şi cele ale eurodeputaţilor prezenţi la reuniune au subliniat importanţa continuării progreselor făcute de Republica Moldova pe drumul aderarii la UE, se mai precizează în comunicatul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor