Investigatorului ONU pentru tortura i se refuza accesul la Bradley Manning

Investigatorul sef al ONU pentru tortura a criticat SUA pentru ca nu ii permite o intrevedere nemonitorizata cu soldatul Bradley Manning, barbatul acuzat de emiterea unei mari cantitati de informatii catre website-ul WikiLeaks.
Tighe Barry in fata Departamentului de Stat al SUA pentru a protesta impotriva demisiei purtatorului de cuvânt al Departamentului de Stat PJ Crowley si detentia lui Bradley Manning pe 14 martie 2011 in Washington, DC (Chip Somodevilla / Getty Images)
Jack Phillips
12.04.2011

Investigatorul sef al ONU pentru tortura a criticat SUA pentru ca nu ii permite o intrevedere nemonitorizata cu soldatul Bradley Manning, barbatul acuzat de emiterea unei mari cantitati de informatii catre website-ul WikiLeaks.

Raportorul Special ONU asupra torturii, Juan E. Méndez, a declarat ca oficialii SUA nu i-au acordat permisiunea de a avea o intrevedere oficiala de o ora cu Manning.

Intr-o declaratie emisa de Biroul Inaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Méndez a afirmat ca este "puternic dezamagit si frustrat" ca guvernul SUA nu i-a permis accesul la Manning.

Manning este restrictionat la 23 de ore pe zi intr-o celula de la Marine Corps Base Quantico din Virginia de la sfarsitul anului trecut, ceea ce i-a facut pe multi - incluzand activisti de drepturile omului si pe cel ce a dezvaluit hartiile Pentagonului, Daniel Ellsberg - sa isi ridice o spranceana.

Soldatul de 23 de ani este detinut in timp ce SUA investigheaza acuzatia potrivit careia el a dezvaluit sute de mii de transmisiuni secrete ale Departamentului de Stat, care au aparut apoi pe website-ul WikiLeaks.

"Din decembrie 2010, am cerut guvernului SUA sa il vizitez pe Manning, la invitatia consilierului sau, pentru a-i determina starea curenta", a afirmat Méndez intr-o declaratie. "Din pacate, guvernul SUA nu a fost receptiv la intalnirea confidentiala cu Manning."

Expertul in materie de drepturile omului afirma ca procedura standard cere vizite confidentiale si nemonitorizate cu oamenii care pretind ca drepturile lor au fost incalcate.

Departamentul de Stat SUA i-a spus lui Méndez in martie, ca ii va aproba "o vizita privata" care sa ii permita sa se intalneasca cu Manning "sub supraveghere", afirma o declaratie ONU. Insa, agentia a obiectat fata de orice monitorizare a unei vizite oficiale.

Ca Raportor Special asupra Torturii, Méndez trebuie sa primeasca acces international in inchisorile din intreaga lume pentru a se asigura ca prizonierii nu sunt torturati. Rolul acestuia este independent de orice corp guvernamental din lume.

P.J. Crowley si-a dat demisia ca purtator de cuvant al Departamentului de Stat luna trecuta, dupa ce a comentat ca el considera tratamentul aplicat de Departamentul Apararii asupra lui Manning ca fiind "ridicol, contraproductiv si stupid". Doua saptamani dupa aceea, in primul sau interviu public asupra incidentului, Crowley si-a aparat comentariile. "Am gandit ca felul in care este tratat Bradley Manning submineaza ceea ce am considerat a fi o acuzare legitima a unui individ care a afectat profund securitatea nationala SUA", a declarat Crowly pentru BBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor