Investigaţie „Cutia Neagră PLUS”: Atacul la adresa postului de televiziune TV8 are un centru comun de coordonare

(Captură Foto)

În contextul atacului la adresa postului de televiziune TV8 şi a conducerii instituţiei, lansat de mai multe persoane dubioase, portaluri de ştiri şi armate de troli, atacuri realizate prin mai multe informaţii mincinoase şi denigratoare, care par să aibă un centru comun de coordonare, jurnalista TV8 Mariana Raţă vine cu o investigaţie prezentată în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS”

Potrivit acesteia, printre cei care atacă TV8 se numără fostul deputat român condamnat penal la Bucureşti şi care se ascunde la Chişinău de puşcărie Cristian Rizea, despre care „Cutia Neagră PLUS” a prezentat anterior o investigaţie, precum şi preşedintele AUR în Moldova, Vlad Bileţchi, care ar avea legături strânse cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Vlad Bileţchi a devenit cunoscut opiniei publice începând cu anul 2014 după fondarea AO „UNIREA-ODIP” ce promova intens ideea unionismului. În perioada guvernării lui Vlad Plahotniuc, ODIP a devenit deosebit de vocală şi vizibilă prin acţiunile de protest desfăşurate. Aproape în toate acţiunile sale, ODIP era susţinută de Asociaţia Combatanţilor „Credinţă Patriei”, condusă de Ghenadie Cosovan, cunoscut drept o persoană loială guvernării democratice din acea perioadă.

Potrivit investigaţiei, Bileţchi s-a lansat în politică la 25 de ani, la alegerile parlamentare din 2019, pe listele Partidului Liberal, însă nu a ajuns în fotoliul de deputat. Ulterior a aderat la AUR, pentru a fi numit şi lider AUR în Moldova, conducând Blocul Electoral AUR la parlamentarele din RM. În campania electorală AUR a fost acuzat că ar avea interese obscure în RM, iar despre Vlad Bileţchi se spunea că ar avea un rol similar cu cel al lui Iurie Roşca, au mai menţionat realizatorii investigaţiei.

De asemenea, în campania electorală pentru anticipate AUR a fost puternic mediatizată de portalul Sputnik.md. Tot atunci, presa de la Chişinău a descoperit că Bileţchi ar fi fiul lui Ruslan Doboş, un controversat om de afaceri apropiat lui Veaceslav Platon. Acesta a fost vicedirector financiar la ASITO, iar anul trecut după ce Platon a preluat controlul asupra MOLDASIG, Doboş a fost prezentat colectivului drept director financiar, deşi oficial nu a deţinut această funcţie.

Ruslan Doboş a fost condamnat, în 2017, la 12 ani de închisoare pentru delapidarea averii străine şi spălare de bani, dar în 2018, a fost eliberat fiindu-i redusă pedeapsa. În timpul dezbaterilor electorale, Bileţchi a negat că Doboş i-ar fi tată, calificând informaţia drept denigratoare. Mai mult decât atât, tânărul a dat asigurări că după alegeri va veni şi cu probele necesare şi că îi va acţiona în judecată pe cei care au lansat informaţia dată, lucru care nu s-a întâmplat.

Pe de altă parte, un extras de la Cadastru făcut public de Ziarul de Gardă arată că Vlad Bileţchi este fiul lui Ruslan Doboş, iar anterior chiar a purtat numele de Vladimir Doboş. Cutia Neagră PLUS l-a contactat pe liderul AUR în Moldova, care din nou a negat că ar fi fiul lui Doboş şi ar ar avea vreo legătură cu acesta din urmă.

Mai mult decât atât, Bileţchi a mai specificat că nu are cunoaştinţă nici despre faptul că persoanele care au venit din România pentru a ajuta echipa AUR în Moldova în timpul campaniei electorale pentru anticipatele din RM, s-ar fi cazat în apartamente care aparţin mamei lui Veaceslav Platon.

Potrivit investigaţiei TV8, microbuzul cu care se deplasau colegii veniţi din România a fost observat de mai multe ori la scara blocului de pe str. Decebal unde erau cazaţi aceştia, însă Bileţchi afirma că nu cunoaşte nimic despre acest lucru, arătându-se oarecum şocat să afle despre asta din întrebările celor de la TV8.

În mod public, Bileţchi a vorbit despre Platon în mai multe rânduri, acuzându-l de mai multe infracţiuni, însă niciodată nu a fost atacat în judecată de controversatul om de afaceri.

Scandalul apărut în jurul TV8 a fost alimentat de câteva instituţii media, care au publicat constant informaţii denigratoare despre persoane din televiziune prin intermediul paginii de Facebook a postului 10TV fiind distribuite numeroase articole realizate de Vlad Bileţchi, materiale care însă nu se regăsesc pe postul oficial al 10TV, astfel televiziunea asigurându-se că nu va fi penalizată de Consiliul de Presă. În perioada guvernării democrate, despre 10TV se spunea că ar face parte din holdingul lui Plahotniuc, se mai arată în investigaţie.

Sub influenţa unui grup de interese apropiat lui Platon, se află, potrivit TV8, şi Procuratura Generală, care ar fi făcut justiţie selectivă favorizând reprezentanţi ai acestui grup şi având o atitudine ostilă faţă de persoanele cercetate penal care reprezintă inamici ai grupului Platon. Acestea sunt constatările unui studiu de monitorizare a justiţiei selective din RM, prezentat vineri 24 septembrie, la Chişinău, a subliniat Mariana Raţă, co-autoare a studiului la care s-a lucrat timp de un an. Studiul s-a bazat pe 43 de dosare penale de rezonanţă şi a peste 320 şedinţe de judecată.

Potrivit studiului, Alexandr Stoianoglo, procuror general al RM, de la accederea sa în funcţie a avut o atitudine de favorizare a lui Platon şi a altor persoane vizate în dosare în care acesta din urmă a avut interese. La scurt timp după ce a preluat mandatul de procuror general, acesta a anunţat că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar „cetăţeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat”.

Şi ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a afirmat, în cadrul studiului, că „există o legătură directă între Veaceslav Platon şi Procuratura Generală. Despre Justiţia selectivă şi că unii sunt cumva purtaţi în braţe, iar alţii invers, s-a vorbit mult şi din păcate acest lucru nu a schimbat abordarea procurorilor”.

Amintim că la începutul lunii septembrie, postul de televiziune TV8 din Republica Moldova a anunţat că a retras definitiv din grila sa de programe emisiunea „Politica Nataliei Morari” după ce cunoscuta jurnalistă a anunţat că tatăl fiului său de câteva luni este controversatul om de afaceri, autorul Laundromatului, fugarul anunţat în căutare internaţională, Veaceslav Platon. Ulterior, au urmat o serie de atacuri la adresa întregului post TV, precum şi a jurnaliştilor care activează acolo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe