Investigaţie BBC. Ce conţin multe piureuri "italiene" puse în vânzare în supermarketurile din UK

Roşie (Pixabay.com)
Redacţia
02.12.2024

Piureurile de roşii „italiene” vândute de mai multe supermarketuri din Marea Britanie par să conţină roşii cultivate şi culese în China prin muncă forţată, a descoperit BBC.

Unele au „Italian” în denumirea lor, cum ar fi „Italian Tomato Purée” de la Tesco. Altele au „italian” în descrierea lor, cum ar fi dublul concentrat de la Asda, care spune că ar conţine „piure de roşii cultivate în Italia” - şi „Essential Tomato Purée” de la Waitrose, descriindu-se ca „piure de roşii italiene”.

Testele comandate de BBC World Service arată că un total de 17 produse, majoritatea mărci proprii vândute de comercianţii cu amănuntul din Regatul Unit şi Germania, pot conţine roşii chinezeşti.

Majoritatea tomatelor chinezeşti provin din regiunea Xinjiang, unde producţia lor este legată de munca forţată a uigurilor şi a altor minorităţi majoritar musulmane. ONU acuză statul chinez de tortură şi abuz aplicate acestor minorităţi pe care le consideră un "risc pentru securitate". China comunistă neagă că forţează oamenii să lucreze în industria tomatelor şi afirmă că drepturile lucrătorilor sunt protejate prin lege. Beijingul susţine că raportul ONU se bazează pe „dezinformare şi minciuni”.

Toate supermarketurile ale căror produse au fost testate contestă constatările făcute de BBC.

Context

China produce aproximativ o treime din roşiile din lume. Regiunea nord-vestică Xinjiang are climatul perfect pentru cultivarea acestui fruct.

Este, de asemenea, locul în care China a început un program de detenţii în masă în 2017. Grupurile pentru drepturile omului susţin că peste un milion de uiguri au fost reţinuţi în sute de facilităţi, pe care China le-a numit „lagăre de reeducare”.

BBC a vorbit cu 14 persoane care spun că au îndurat sau au asistat la muncă forţată în câmpurile de roşii din Xinjiang în ultimii 16 ani.

„[Autorităţile închisorii] ne-au spus că roşiile vor fi exportate în străinătate”, a declarat Ahmed (nume fictiv), adăugând că, dacă muncitorii nu atingeau cotele - până la 650 kg pe zi - erau electrocutaţi.

Mamutjan, un profesor uigur care a fost încarcerat în 2015 pentru o neregulă în documentele sale de călătorie, spune că a fost bătut pentru că nu a reuşit să atingă cotele mari de roşii aşteptate de la el.

„Într-o celulă întunecată, erau lanţuri atârnate de tavan. M-au atârnat acolo şi mi-au spus: 'De ce nu poţi termina treaba?' M-au bătut pe fese foarte tare, m-au lovit în coaste. Încă mai am urme”, a relatat acesta.

Mamutjan, care a cules roşii în detenţie, spune că a fost spânzurat de tavanul celulei sale drept pedeapsă pentru că nu a cules suficiente legume.

Este greu de verificat aceste relatări, dar ele sunt coerente şi coincid dovezilor dintr-un raport ONU din 2022, care a raportat tortură şi muncă forţată în centrele de detenţie din Xinjiang.

Punând cap la cap date de transport din întreaga lume, BBC a descoperit modul în care majoritatea roşiilor din Xinjiang sunt transportate în Europa - cu trenul prin Kazahstan, Azerbaidjan şi Georgia, de unde sunt expediate în Italia. Conform datelor, un nume de companie a apărut în mod repetat ca destinatar. Este vorba de Antonio Petti, care face parte dintr-un grup de mari întreprinderi de prelucrare a tomatelor din Italia. Acesta a primit peste 36 de milioane de kg de pastă de tomate de la societatea Xinjiang Guannong şi filialele sale între 2020 şi 2023, după cum arată datele.

Grupul Petti fabrică produse din tomate sub nume propriu, dar altele le furnizează şi supermarketurilor din Europa, care le vând ca produse de marcă proprie.

Ancheta BBC a testat 64 de piureuri de roşii diferite vândute în Regatul Unit, Germania şi SUA - comparându-le în laborator cu eşantioane din China şi Italia. Acestea includeau mărci italiene de top şi mărci proprii ale supermarketurilor, iar multe erau produse de Petti.

BBC a solicitat Source Certain, o firmă de renume mondial de verificare a originii, cu sediul în Australia, să investigheze dacă menţiunile privind originea de pe etichetele piureurilor erau corecte. Compania a început prin a construi ceea ce directorul său Cameron Scadding numeşte o „amprentă digitală” care este unică pentru o ţară de origine - analizând oligoelementele pe care roşiile le absorb din apa şi solurile locale.

„Primul obiectiv pentru noi a fost să stabilim cum ar arăta profilul oligoelementelor de bază pentru China şi [cum] ar arăta un profil probabil pentru Italia. Am constatat că acestea erau foarte distincte”, a spus el.

Source Certain a comparat apoi aceste profiluri de ţară cu cele 64 de piureuri de roşii pe care BBC dorea să le testeze - majoritatea dintre acestea pretindeau că acestea conţin roşii italiene sau dădeau impresia că aşa este - şi câteva care nu făceau nicio afirmaţie privind originea.

Rezultatele de laborator au sugerat că multe dintre aceste produse conţineau într-adevăr roşii italiene - inclusiv toate cele vândute în SUA, mărci italiene de top, inclusiv Mutti şi Napolina, şi unele mărci proprii ale supermarketurilor germane şi britanice, inclusiv cele vândute de Sainsbury's şi Marks & Spencer.

Dar 17 păreau să conţină roşii chinezeşti, dintre care 10 sunt produse de Petti - compania italiană găsită listată în mod repetat în registrele de transport internaţional.

Ca răspuns, toate supermarketurile au declarat că au luat aceste acuzaţii foarte în serios şi au efectuat investigaţii interne care nu au găsit nicio dovadă a prezenţei roşiilor chinezeşti. De asemenea, mulţi au contestat metodologia de testare utilizată de experţii propuşi de BBC. Tesco a suspendat aprovizionarea, iar Rewe a retras imediat produsele. Waitrose, Morrisons, Edeka şi Rewe au declarat că au efectuat propriile teste şi că rezultatele au contrazis rezultatele BBC şi nu au arătat prezenţa roşiilor chinezeşti în produse.


Cu toate acestea, un mare comerciant cu amănuntul a recunoscut că a folosit roşii chinezeşti. Lidl ne-a declarat că acestea au fost prezente într-o altă versiune a produsului său Baresa Tomatenmark - fabricat de furnizorul italian Giaguaro - vândut în Germania anul trecut „pentru o perioadă scurtă de timp” din cauza unor probleme de aprovizionare şi că investighează această situaţie. Giaguaro a declarat că toţi furnizorii săi respectă drepturile lucrătorilor şi că în prezent nu utilizează roşii chinezeşti în produsele Lidl. BBC înţelege că roşiile au fost furnizate de compania Cofco Tunhe din Xinjiang, pe care SUA a sancţionat-o în decembrie anul trecut pentru muncă forţată.

În 2021, una dintre fabricile grupului Petti a fost percheziţionată de poliţia militară italiană sub suspiciunea de fraudă - presa italiană a relatat că roşii chinezeşti şi alte roşii străine erau trecute drept italiene.

Dar, la un an după razie, cazul a fost soluţionat pe cale amiabilă. Petti a negat acuzaţiile privind roşiile chinezeşti, iar problema a fost abandonată.

Ca parte a investigaţiei BBC despre Petti, un reporter sub acoperire al BBC s-a dat drept un om de afaceri care dorea să facă o comandă importantă la această firmă. Invitat să viziteze o fabrică a companiei din Toscana de către Pasquale Petti, directorul general al Italian Food, parte a grupului Petti, reporterul l-a întrebat dacă Petti folosea roşii chinezeşti.

„Da. [...] În Europa nimeni nu vrea roşii chinezeşti. Dar dacă pentru dvs. este în regulă, vom găsi o modalitate de a produce cel mai bun preţ posibil, chiar folosind roşii chinezeşti”, a spus el.

Petti a trimis ceea ce a declarat a fi ultima sa factură de la Xinjiang Guannong (l), datată octombrie 2020, dar reporterul sub acoperire a observat o etichetă pe un butoi trimis către Petti, datată august 2023.

Camera sub acoperire a reporterului a surprins, de asemenea, un detaliu crucial - o duzină de butoaie albastre de pastă de tomate aliniate în interiorul fabricii. O etichetă vizibilă pe unul dintre ele scria: „Xinjiang Guannong Tomato Products Co Ltd, prod date 2023-08-20”.

În răspunsul său la investigaţie, grupul Petti a spus că nu a mai cumpărat de la Xinjiang Guannong de când această companie a fost sancţionată de SUA pentru utilizarea muncii forţate în 2020, dar a spus că a cumpărat în mod regulat pastă de tomate de la o companie chineză numită Bazhou Red Fruit.

Această firmă „nu s-a angajat în muncă forţată”, a declarat Petti. Cu toate acestea, investigaţia a arătat că Bazhou Red Fruit are acelaşi număr de telefon cu Xinjiang Guannong, iar alte dovezi, inclusiv analiza datelor de expediere, sugerează că Bazhou este compania sa fantomă.

Petti a adăugat că: „Pe viitor, nu vom mai importa produse din tomate din China şi ne vom intensifica monitorizarea furnizorilor pentru a asigura respectarea drepturilor omului şi ale lucrătorilor.”

În timp ce SUA a introdus o legislaţie strictă pentru a interzice toate exporturile din Xinjiang, Europa şi Regatul Unit adoptă o abordare mai blândă, permiţând pur şi simplu întreprinderilor să se autoreglementeze pentru a se asigura că în lanţurile de aprovizionare nu este utilizată munca forţată.

Acest lucru se va schimba acum în UE, care s-a angajat să adopte legi mai stricte, spune Chloe Cranston, de la ONG-ul Anti-Slavery Internaţional. Dar ea avertizează că acest lucru va face şi mai probabil ca Regatul Unit să devină „o groapă de gunoi” pentru produsele obţinute prin muncă forţată.

„Legea britanică privind sclavia modernă este, din păcate, total inadecvată scopului”, spune ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor