Investigaţia FBI privind News Corp. se îndreaptă spre Rusia

(MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

FBI investighează în prezent dacă compania rusească de panouri publicitare News Outdoor Russia, care a fost deţinută de gigantul media News Corp., a mituit oficiali locali pentru a obţine aprobarea amplasării panourilor, în cadrul unei anchete tot mai extinse privind compania lui Rupert Murdoch, ce pleacă de la un scandal declanşat în Marea Britanie, scrie Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de luni.

Extinderea investigaţiei privind proprietăţile News Corp. - în afară de tabloidele britanice acuzate de interceptări telefonice ilegale şi mituire de oficiali publici - este tipică pentru o anchetă din SUA legată de ''Foreign Corrupt Practices Act'' (Legea privind practicile corupte în străinătate).

Legea din 1977 permite Ministerului Justiţiei să impună amenzi consistente unor companii cu sediul în SUA, pentru profituri necinstite care provin din mituirea unor oficiali străini.

Două persoane familiarizate cu ancheta au declarat pentru Associated Press că FBI va examina operaţiunile de la fosta filială a News Corp, News Outdoor Russia. Cei doi au vorbit sub condiţia anonimatului, deoarece nu au fost autorizaţi să discute despre anchetă.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă există un model de mituire şi corupţie la filialele News Corp. din străinătate, au spus ei. Un purtător de cuvânt al News Corp. din New York, a refuzat sa comenteze, la fel ca un purtător de cuvânt al FBI. Wall Street Journal, un ziar al News Corp., a relatat anterior despre ancheta FBI.

Michael Koehler, profesor de drept la Universitatea din Butler şi fost consilier juridic de afaceri privind Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), a declarat că o astfel de anchetă ar putea dura ani de zile şi acoperi mai multe proprietăţi ale News Corp. din întreaga lume. În cazuri anterioare în care s-au constat încălcări ale legii, Ministerul Justiţiei a impus amenzi de până la dublul sumei veniturilor dobândite ilicit, a spus el.

'Amploarea şi anvergura conduitei va fi un factor pentru agenţiile de aplicare a legii în decizia privind cum să rezolve un caz de acest fel,' a precizat Koehler.

Ancheta îşi are rădăcina în scandalul interceptărilor telefonice ilegale din Marea Britanie, care a dezvăluit faptul că jurnalişti de la tabloidul News of the World al News Corp. au ascultat ilegal politicieni, celebrităţi, vedete din sport şi chiar victime ale unor crime - toate în scopul de a publica ştiri de senzaţie care vând ziarele.

Acest lucru a dus la investigaţii separate în Marea Britanie privind mituirea unor oficiali publici şi hacking de computere. Peste 20 de persoane au fost arestate în urma anchetei privind mituirea, printre care şi jurnalişti de la ziarul The Sun al News Corp. şi de la News of the World, în prezent închis. Niciunul nu a fost acuzat pentru luare de mită, precizează WSJ.

News Corp. şi-a vândut cota de 79% pentru News Outdoor Russia, împreună cu o activitate similară în România, pentru suma de 360 de milioane de dolari, în luna iulie, relevă ziarul. Cu toate acestea, vânzarea nu împiedică agenţiile americane să amendeze compania pentru profituri obţinute în trecut, prin mituire.

Autorităţile pot face plângere civilă împotriva companiei şi aduce acuzaţii penale împotriva cadrelor de conducere într-o perioadă de până la cinci ani de la presupusa încălcare a legii, potrivit lui Barry Slotnick, un avocat care a consiliat Wynn Resorts Ltd. în recentul litigiu cu un fost acţionar acuzat de mituirea unor oficiali din Filipine privind acordarea unei licenţe de cazinou. Majoritatea companiilor mari cu operaţiuni în alte ţări, printre care şi News Corp., sunt deplin conştiente de pericolul funcţionării în contradicţie cu legea privind practicile corupte în străinătate, a afirmat Slotnick.

La scurt timp după scandalul interceptărilor telefonice ilegale din Marea Britanie, care a izbucnit în luna iulie, directori independenţi ai News Corp. au angajat firma avocatului renumit Michael Mukasey, care a făcut lobby la Washington pentru a schimba legea privind mita, pentru a-i consilia.

Murdoch însuşi a devenit suspicios privind afacerile News Corp. în Rusia, încă din 2008. În luna august a acelui an şi-a exprimat rezerva în faţa unor analişti la o videoconferinţă trimestrială. 'Cu cât citesc mai mult despre investiţiile în Rusia, cu atât mai puţin îmi place senzaţia pe care o am', a spus el. 'Şi cu cât avem mai mult succes, cu atât mai vulnerabili vom fi să fim furaţi, aşa că mai bine vindem acum', a decis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe