Interdicţia privind comercializarea cosmeticelor testate pe animale intră de luni în vigoare

(photos.com)

Importul şi vânzarea de produse sau ingrediente cosmetice testate pe animale vor fi complet interzise începând de luni în spaţiul UE, fără excepţii, au anunţat reprezentanţii Vier Pfoten.

Astfel, începând de luni, nici o companie din UE nu va mai putea să comercializeze produse cosmetice care conţin ingrediente noi testate pe animale. Interdicţia vizează toate produsele cosmetice de înfrumuseţare sau articolele de toaletă, respectiv săpunuri, şampoane, pastă de dinţi, geluri de duş, creme, rujuri, mascara, farduri etc.

Ca urmare a campaniilor intensive impotriva cosmeticelor testate pe animale şi a presiunilor venite din partea opiniei publice, legislatorii UE au votat prima oară în favoarea acestei interdicţii totale în anul 1993, mai spun sursele citate. Intrarea în vigoare a interdicţiei era programată pentru 1998, însă termenul limită a fost amânat în mod repetat. În 2003, Amendamentul 7 la Directiva Cosmetice stabilea intrarea în vigoare a interdicţiei în două etape, în 2009 şi 2013. În prima etapă a fost interzisă efectuarea de teste pe animale pentru noi ingrediente de cosmetice în spaţiul UE, urmând ca în martie 2013 interdicţia să se extindă asupra importului şi comercializării de noi ingrediente testate pe animale în afara spaţiului UE.

„Este o zi extrem de importantă pentru mişcarea pentru protecţia animalelor şi pentru toţi cetăţenii europeni care nu vor să mai audă de testele pe animale”, a declarat Veronica Tulpan, director de programe naţionale Vier Pfoten.

Potrivit unei estimări a Comisiei Europene, peste 27.000 de animale vor fi cruţate anual de testele chinuitoare din laborator o dată cu intrarea în vigoare a noii interdicţii. Vier Pfoten face un apel către toate statele lumii să urmeze exemplul UE şi să implementeze o legislaţie similară asupra produselor şi ingredientelor din cosmetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe