Interconectarea sistemelor de gaze ale României şi Bulgariei va debuta în august (presa sofiotă)

Construirea interconexiunii sistemelor de gaze ale Bulgariei şi României va începe în luna august, afirmă directorul companiei Bulgartransgaz, Kiril Temelkov, într-un interviu publicat luni de cotidianul sofiot Monitor.
Epoch Times România
09.07.2012

Construirea interconexiunii sistemelor de gaze ale Bulgariei şi României va începe în luna august, afirmă directorul companiei Bulgartransgaz, Kiril Temelkov, într-un interviu publicat luni de cotidianul sofiot Monitor.

Termenul pentru depunerea ofertelor în cadrul licitaţiei publice pentru construirea segmentului bulgar al gazoductului a expirat la 5 iulie. Există cinci candidaţi, iar câştigătorul concursului urmează să fie ales până la sfârşitul lunii. Dacă rezultatele concursului nu vor fi contestate în instanţă, construcţia va putea începe în august, susţine oficialul.

Este vorba de segmentul gazoductului care va lega reţeaua existentă de gaze a Bulgariei de malul Dunării, în ceea ce priveşte partea care va trece sub fluviu, există deja un contract de proiectare şi construire, precizează Tmelkov. Lungimea gazoductului pe teritoriul bulgăresc este de circa 15 kilometri, partea de sub apele Dunării este de 2 kilometri, iar cea pe teritoriul României are o lungime de 7 kilometri. Tronsonul de sub apă va fi construit conform celor mai moderne tehnologii, iar navigaţia şi mediul înconjurător nu vor fi afectate în nici un fel, promite Kiril Temelkov. Constructorul acestei părţi este un consorţiu de companii româneşti, în care intră şi o companie bulgărească. Acesta a fost ales în urma unui concurs organizat de Bulgartransgaz şi Transgaz.

Toate lucrările de construcţie a gazoductului ar trebui finalizate până la sfârşitul anului, iar acesta va deveni exploatabil cel mai târziu în luna mai 2013. Capacitatea conductei va fi de între 0,5 şi 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Valoarea totală a proiectului se ridică la 24 miliarde de euro, din care 8,9 miliarde de euro sunt asigurate din fonduri europene.

Proiectul pentru blocul aerian comun dintre România şi Bulgaria Danube FAB (Functional Air Block) se află într-o fază finală, susţine Dian Dinev, directorul general al administraţiei bulgare de control al traficului aerian. Parlamentul bulgar a ratificat deja acordul pentru crearea blocului, iar cel român va face acest lucru în curând. Blocul va permite celor două ţări ca împreună să amelioreze capacitatea spaţiilor lor aeriene, să optimizeze cheltuielile, menţinând acelaşi nivel de siguranţă. Companiile aeriene vor câşiga în jur de 570 milioane de euro în primii 18 ani de funcţionarea blocului, afirmă oficialul.

Acordul privind blocul aerian comun dintre România şi Bulgaria a fost semnat la Bruxelles în decembrie 2011. Biletele de avion ale companiilor aeriene care operează în România ar putea fi mai ieftine din 2013, odată cu intrarea în funcţiune a blocului aerian comun dintre România şi Bulgaria, a declarat cu acel prilej pentru Agerpres Bogdan Donciu, Director general adjunct al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Practic, din 2013 aeronavele civile şi militare care vor intra în spaţiul aerian, devenit comun, al celor două ţări, vor putea alege orice rută le avantajează din punct de vedere al costurilor şi al timpului de parcurs până la destinaţie, şi nu pe baza unor trasee stricte ca până în prezent. Astfel, este maximizat modul de utilizare a combustibilului, este redus timpul de parcurs, dar şi distanţa de trecere prin spaţiul aerian românesc, au precizat reprezentanţii Eurocontrol, autoritatea europeană în domeniul serviciilor de trafic aerian, care deţine centrul de la Bretigny sur Orge din Franţa, unde România şi Bulgaria simulează funcţionarea viitorului bloc aerian comun Danube FAB (Functional Air Block).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor