Întâlniri cu cancelarul Faymann şi investitorii austrieci, o discuţie cu Barroso
alte articole
Primul-ministru Victor Ponta a avut miercuri, la Viena, o întâlnire de lucru cu cancelarul austriac Werner Faymann, o discuţie cu Jose Manuel Barroso, în marja conferinţei organizate de R20, urmând a se vedea şi cu reprezentanţii marilor investitori austrieci în România, OMV şi ERSTE.
În cadrul întâlnirii de dimineaţă cu cancelarul, primul-ministru Victor Ponta şi-a exprimat interesul în ceea ce priveşte menţinerea la un nivel ridicat a interesului companiilor şi băncilor austriece în economia românească şi a prezentat deciziile recente luate de Guvernul României în ceea ce priveşte reforma economică şi asigurarea unui mediu atractiv pentru investitorii străini, informează un comunicat de la Palatul Victoria.
Pe agendă au figurat şi teme de actualitate ale agendei europene, precum negocierile pentru noul cadru financiar multianual al UE 2014-2020 (MFF), guvernanţa economică şi extinderea spaţiului Schengen, iar Ponta a mulţumit omologului austriac pentru sprijinul în ceea ce priveşte aderarea Romîniei la Schengen.
Ulterior, Ponta a participat la o conferinţă organizată de ONG-ul fondat de Arnold Schwartzenegger, unde a participat şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, cu care Ponta a spus că a discutat "puţin", urmând a avea o discuţie mai detaliată luni.
De asemenea, premierul Ponta se va întâlni la Viena şi cu managerii marilor companii care au investiţii în România, cum este OMV şi Grupul Erste-proprietarul BCR.
”Voi avea întâlniri cu managerii marilor companii, care sunt prezenţi aici, începând, evident, cu OMV, care este, după cum ştiţi foarte bine, unul din marii investitori în România, şi am încercat să promovez România ca o ţară, în care energia - energia verde, noile resurse alternative de energie - reprezintă, într-adevăr, o oportunitate extraordinară pentru ţară”, a spus Ponta la Viena.
Mai mult, acestaa precizat că se vede şi cu managerul Erste, proprietarul BCR, subliniind că ”de câte ori vin la Viena, încerc să discut cu cei care conduc marii investitori din România”.
”Trebuie să vedem, din punctul de vedere al veniturilor bugetare, care este soluţia începând cu 2014 şi cum facem, pe de-o parte, să încurajăm în continuare investiţiile în energie, nu doar ale OMV-ului, ci ale tuturor celorlalte companii şi, pe de altă parte, sigur, să avem şi încasări bugetare pentru a susţine programele economice, socialeşi de investiţii”, a mai spus el.
Întrebat despre o reducere la tarifele energiei, pe partea de energie regenerabilă şi dacă are în vedere o reducere a schemelor de sprijin pentru eoliene şi energia solară, Ponta a spus: ”Am în vedere faptul că, în acest moment, România este cu peste 50% faţă de media europeană în ceea ce priveşte cantitatea de energie regenerabilă, că e un lucru foarte bun pentru noi faptul că în ultimii ani am avut investiţii importante atât în zona de producţie eoliană, cât şi în fotovoltaice şi că trebuie să găsim în perioada următoare, împreună cu companiile care investesc în energie o soluţie ca acest tip de energie să nu fie doar energie verde, aşa cum vrea ministrul mediului, dar să fie şi o energie mai ieftină, ceea ce cred că îşi doreşte fiecare consumator”.