Institutul elveţian găseşte poloniu printre bunurile lui Arafat

Un institut elveţian a declarat miercuri că printre lucrurile fostului preşedinte palestinian, Yasser Arafat, au fost găsite urme de poloniu, element chimic otrăvitor, iar un raport de televiziune a afirmat că văduva sa a cerut exhumarea cadavrului pentru teste suplimentare, potrivit Reuters.
O femeie palestiniană fără casă, stă lângă o pictură murală reprezentându-i pe Yasser Arafat şi liderul defunct al organizaţiei Hamas, şeicul Ahmed Yassin în oraşul Gaza, martie 2012 (MOHAMMED ABED / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.07.2012

Un institut elveţian a declarat miercuri că în lucrurile fostului preşedinte palestinian, Yasser Arafat, au fost găsite urme de poloniu, element chimic otrăvitor, iar un raport de televiziune a afirmat că văduva sa a cerut exhumarea cadavrului pentru teste suplimentare, potrivit Reuters.

Arafat a murit într-un spital din Franţa în 2004, după o boală subită care i-a derutat pe medici. Mulţi palestinieni au suspectat că el ar fi fost otrăvit.

Un purtător de cuvânt al Institutului de Radiofizică din Lausanne, Elveţia, a declarat marţi pentru Reuters că a descoperit niveluri "surprinzător" de ridicate de poloniu-210 în lucrurile lui Arafat.

Dar el a subliniat că simptomele clinice ale lui Arafat, descrise în rapoartele medicale, nu corespundeau unei otrăviri cu poloniu-210, prin urmare nu se poate şti exact dacă liderul palestinian a fost otrăvit sau nu.

Canalul prin satelit Al Jazeera, cu sediul în Qatar, a relatat că institutul a testat bunurile personale ale lui Arafat, pe care le-a primit de la văduva sa.

Fostul spion rus Alexander Litvinenko a murit din cauza poloniului, la Londra, în 2006, şi s-a presupus că ar fi fost otrăvit în mod deliberat.

Suha, văduva lui Arafat, a afirmat că va cere ca trupul lui Arafat - înmormântat în oraşul Ramallah din Cisiordania, sediul autorităţii autonome palestiniene - să fie exhumat.

Vorbind la sfârşitul documentarului difuzat pe canalele în limba engleză şi arabă ale Al Jazeera, ea a spus: "Trebuie să mergem mai departe şi să dezgropăm corpul lui Yasser Arafat pentru a dezvălui adevărul în faţa lumii musulmane şi arabe."

Arafat a condus lupta Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei împotriva Israelului din 1960, dar a semnat un acord de pace cu statul evreu în 1993, stabilind Cisiordania şi Fâşia Gaza ca zone palestiniene autonome.

Moartea sa misterioasă a avut loc la patru ani după o revoltă palestiniană, după ce ani de negocieri cu Israelul nu au reuşit să ducă la un stat palestinian. Medicii francezi care l-au tratat pe Arafat în ultimele sale zile, nu au putut stabili cauza decesului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor