Informaţiile clasificate obţinute de spionul rus, importante pentru securitatea economică
Unele documente pe care expertul rus reţinut în 19 octombrie, pe Aeroportul Otopeni, încerca să le scoată din ţară au "caracter clasificat, care, prin obţinere şi diseminare neautorizată, afectează interesele economice ale României", precizează SRI într-un comunicat postat pe site-ul serviciului.
Serviciul Român de Informaţii precizează că, în cadrul unei operaţiuni derulate potrivit competenţelor legale, "s-au obţinut informaţii importante pentru securitatea naţională a României, relevante pentru securitatea economică şi protecţia informaţiilor clasificate, cu privire la existenţa unei acţiuni de culegere ilegală de informaţii, inclusiv din categoria celor clasificate",
"Evoluţia cazului a fost determinată şi de iminenţa scoaterii din ţară, la 19 octombrie 2012, prin punctul de frontieră Otopeni, de către cetăţeanul rus O.M., a unor documente oficiale, unele având caracter clasificat, care, prin obţinere şi diseminare neautorizată, afectează interesele economice ale României", se mai arată în comunicatul de pe site-ul SRI.
SRI mai precizează că, în acest context, a informat Ministerul Public – DIICOT cu privire la elemente constitutive ale unor infracţiuni în care au fost implicaţi expertul rus, precum şi cetăţeni români.
"În faza actuală de cercetare a circumstanţelor săvârşirii faptelor ce fac obiectul investigaţiilor de către autorităţile române, SRI continuă cooperarea cu reprezentanţii Ministerului Public, conform legii şi Protocolului de Cooperare, pentru prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale, respectiv prezervarea intereselor României", se mai arată în comunicatul SRI.
Prins pe aeroport
Cetăţeanul rus O.M., în vârstă de 42 de ani, a fost prins, în data 19 octombrie, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor MOLDOVA NOUĂ şi SUVOROV, a informat DIICOT.
În fapt, s-a reţinut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona MOLDOVA NOUĂ, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul “SUVOROV”, se precizează în comunicatul DIICOT.
Procurorii DIICOT efectuează verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale, precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală efectuează cercetări în acest caz sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 19 din Legea nr. 51/1991 privind siguranţa naţională a României, art. 169 si art. 298 Cod penal.
Suportul informativ în acest caz a fost asigurat de către SRI.
Cercetările în acest caz continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale.