Influenţa lui Putin în picaj? Premierul Armeniei critică eficienţa unei organizaţii de securitate condusă de Rusia: E deprimant

Nikol Paşinian (st) şi Vladimir Putin
Nikol Paşinian (st) şi Vladimir Putin (Getty Images)

Liderul Armeniei şi-a exprimat miercuri frustrarea faţă de eşecul unei alianţe de securitate conduse de Rusia de a veni în ajutorul ţării sale în legătură cu ceea ce el a numit agresiune din partea Azerbaidjanului.

Premierul Nikol Paşinian a pus sub semnul întrebării eficienţa Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), formată din şase naţiuni, în remarcile de deschidere a summitului organizaţiei, sub privirile preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Rusia, actorul dominant în cadrul OTSC, este de mult timp principalul agent de putere în Caucazul de Sud, la graniţa cu Turcia şi Iranul, unde Armenia şi Azerbaidjanul au purtat două războaie majore de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

Dar, pe măsură ce Rusia îşi continuă războiul de nouă luni din Ucraina, riscă să piardă din putere în unele părţi ale fostei Uniuni Sovietice pe care le-a considerat mult timp ca fiind sfera sa de influenţă.

Luptele au izbucnit în septembrie între Armenia şi Azerbaidjan, iar cele două părţi au declarat că peste 200 de soldaţi au fost ucişi.

"Este deprimant faptul că apartenenţa Armeniei la OTSC nu a descurajat Azerbaidjanul de la acţiuni agresive", a declarat Paşinian în cadrul reuniunii din capitala armeană, Erevan.

"Până astăzi nu am reuşit să ajungem la o decizie cu privire la un răspuns OTSC la agresiunea Azerbaidjanului împotriva Armeniei. Aceste fapte dăunează grav imaginii OTSC atât în interiorul ţării noastre, cât şi în afara graniţelor sale, iar eu consider că acesta este principalul eşec al preşedinţiei Armeniei la OTSC", a adăugat el.

Armenia a solicitat asistenţă din partea organizaţiei în septembrie, dar a primit doar promisiunea de a trimite observatori. Paşinian a comparat această situaţie cu decizia rapidă a alianţei din ianuarie de a trimite trupe în Kazahstan, membru OTSC, pentru a-l ajuta pe preşedintele Kassim-Jomart Tokaiev să supravieţuiască unui val de tulburări.

Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc pentru noile tensiuni, cele mai grave din 2020, când peste 6.000 de persoane au fost ucise într-un război de 44 de zile în care Azerbaidjanul a obţinut victorii teritoriale importante.

Cele două ţări sunt în dispută de zeci de ani în legătură cu Nagorno-Karabah, o enclavă recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar controlată în mare parte de populaţia majoritară de etnie armeană, cu sprijinul Erevanului.

În propriile sale remarci ale summitului din capitala armeană Erevan, Putin a recunoscut unele "probleme" nespecificate cu care se confruntă OTSC şi a declarat că sunt necesare mai multe eforturi pentru a aduce pacea între Azerbaidjan şi Armenia.

Acest lucru ar fi posibil numai dacă acestea ar putea pune în aplicare acordurile privind definirea graniţelor, deblocarea legăturilor de transport şi comunicaţii şi rezolvarea problemelor umanitare, a continuat el.

După întâlnire, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia continuă să joace un rol important în aceste eforturi:

"Nimeni nu încearcă să fixeze semnarea unui tratat atât de complex la date specifice. Principalul lucru este ca acesta să fie semnat şi să fie un document stabil şi viabil".

Rusia a trimis aproape 2.000 de trupe de menţinere a păcii în cadrul unui acord de încetare a focului din 2020, dar până în prezent nu a reuşit să ajute la rezolvarea problemelor nesoluţionate, inclusiv statutul juridic al Nagorno-Karabah şi al etnicilor armeni care locuiesc acolo.

Azerbaidjanul se bucură de sprijinul Turciei şi nu este membru al OTSC, care cuprinde Bielorusia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan, precum şi Rusia şi Armenia.