Indignatii spanioli, o forta in miscare globala

"Indignatii" protesteaza in Barcelona, 15 oct 2011.
"Indignatii" protesteaza in Barcelona, 15 oct 2011. (CESAR MANSO / AFP / Getty Images)
Aron Lamm
24.10.2011

Pe 15 octombrie, miscarea globala care a devenit cel mai bine cunoscuta in SUA sub porecla "Ocupati", a organizat o actiune coordonata in 90 de tari si 1000 de orase din toata lumea. In Spania, unde au participat cateva sute de mii de persoane, aceasta miscare numita "Indignados" (Indignatii), a fost deosebit de puternica.

Protestele de pe 15 octombrie au fost initiate de o crestere a miscarii spaniole Indignatii, care a mai organizat o manifestare pe 15 mai in acest an, si fiind de asemenea, mentionata ca miscarea 15M. Ea a devenit o sursa de inspiratie si un punct de coordonare al actiunilor, atat la nivel global cat si local, inclusiv pentru miscarea Ocupati Wall Street si lastarii sai. Radiodifuzorul public spaniol RTVE a estimat ca in 2011 au participat la proteste intre 6,5 si 8 milioane de spanioli si, potrivit sondajelor, 80 la suta dintre spanioli sprijina cauza Indignatilor, a raportat Observatorul UE.

Recent, un grup de Indignati spanioli au ajuns la Bruxelles, capitala Uniunii Europene, dupa ce au mers acolo tot drumul din Spania, o calatorie care a durat 80 de zile, intr-o incercare de a aduce cazul lor in fata oficialilor UE de rang inalt. Intr-un clip de pe YouTube, unul dintre protestatari spune: "Vorbesc cinci limbi si sunt fizician, dar eu sunt somer". Aceasta este o buna reflectare a cat de cumplita este situatia pietei fortei de munca in Spania. Potrivit Biroului de Statistica a Muncii din SUA, Spania a avut o rata globala a somajului de 21,2 la suta in august 2011, si in timpul anului, diverse surse au dublat aceasta cifra in randul tinerilor. Intre timp, guvernul spaniol, la fel ca majoritatea guvernelor europene, a trebuit sa introduca diverse masuri de austeritate pentru a face fata problemelor economice.

Organizatia cetatenilor cu origini spaniole, Democracia Real Ya (DRY), care inseamna 'Democratie Reala Acum', a jucat un rol deosebit de important, concentrandu-se pe cerintele pentru incetarea masurilor de austeritate si o noua abordare a democratiei. Printre alte lucruri, ei au sugerat o noua Constitutie Europeana, similara cu noua constitutie islandeza, scrisa prin crowdsourcing*, un sistem ce tine cont de sugestiile oamenilor prin intermediul social media. The Epoch Times a realizat un interviu electronic cu Miguel, un purtator de cuvant spaniol al DRY, care a preferat sa nu isi dea numele de familie.

In timp ce mass-media portretizeaza, de obicei, protestatarii ca tineri, Miguel, care are 50 de ani, nu a trait razboiul civil spaniol, ca legenda cantecului folk si suporterul recent al Ocupati Wall Street, Pete Seeger, in varsta de 92 de ani, dar bunicul sau a luptat in acest razboi. Miguel insusi a luat parte la formarea Spaniei moderne si democratice in 1970, dupa moartea dictatorului Francisco Franco. Astfel, miscarea actuala rezoneaza cu el.

"15M a devenit o gura de aer curat, care defineste perfect cine sunt dusmanii actuali si care sunt cele mai bune cerinte ce trebuie rezolvate", a scris el, aratand spre sloganul DRY "Noi nu sunt bunuri in mainile politicienilor si bancherilor."

Miguel numeste miscarea ca "o chestiune de auto-aparare" si sustine ca este obligatia acestei generatii de a nu lasa sistemul de protectie sociala, pentru care au luptat generatiile anterioare, sa fie distrus.

"Guvernul tine partea bancilor si stoarce bani de la muncitorii, provocand conditii de lucru mai rele, impozite indirecte si reducand securitatea sociala", a afirmat el.

E nevoie sa avem liniste si pace pentru a ne face munca, sa gandim la nivel global si sa actionam la nivel local. E timpul cartierelor, locurilor de munca si centrelor de studiu. (Miguel)

El vede somajul foarte ridicat in randul tinerilor spanioli cu studii superioare ca unul din motivele pentru care miscarea a fost deosebit de puternica si coordonata.

In timp ce protestele de pe 15 octombrie din Italia au condus la revolte si tulburari, in cele mai multe din cele circa 90 de tari ele au fost pasnice. In Spania, rata de participare a fost imensa. In capitala Madrid au participat aproximativ 500.000 de oameni. Miguel numeste evenimentul si natura sa etnica "o piatra de hotar in istorie, care va trebui studiata mai tarziu."

"Societatea civila a globalizat propunerile si actiunile lor, ceva de neconceput cu cateva luni in urma, am deschis un nou orizont, dar inca nu puteam sa anticipam ce s-ar putea intampla", mai scrie el.

Exista deja discutii ca proteste recurente sa aiba loc la nivel mondial pe data de 15 a fiecarei luni, sau la un alt interval. Miguel vrea sa creasca gradul de constientizare a si mai multor oameni din cartierul lui, el asteptand cu nerabdare alegerile spaniole din noiembrie si sa vada ce directie va lua aceasta miscare.

"E nevoie sa avem liniste si pace pentru a ne face munca, sa gandim la nivel global si sa actionam la nivel local. E timpul cartierelor, locurilor de munca si centrelor de studiu", a spus el.


Crowdsourcing* (termen preluat din limba engleza) inseamna externalizarea unui serviciu, nu catre un contractor sau un colaborator, ci catre un grup de specialisti sau o comunitate, sub forma unei competitii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor