Indemnizaţia unică acordată personalului medical de la sate va fi majorată

Din calculul perioadei de trei ani de activitate pentru care se achită indemnizaţiile medicilor şi farmaciştilor, se vor exclude perioadele de concediu pentru îngrijirea copilului.
Instituţie medicală din R. Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
25.10.2017

Executivul Republicii Moldova a decis miercuri modificarea mecanismului de acordare a indemnizaţiei unice acordate tinerilor specialişti cu studii medicale şi farmaceutice plasaţi în câmpul muncii în mediul rural, conform repartizării Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit noilor prevederi legale, indemnizaţia unică în mărime de 45 mii de lei pentru medici şi farmacişti şi 36 mii de lei pentru personalul medical şi farmaceutic mediu se va achita în trei rate egale, a câte 15 mii de lei şi, respectiv, a câte 12 mii de lei, după expirarea primei luni de activitate şi, ulterior, la finele fiecărui an de activitate.

Totodată, tinerilor specialişti plasaţi în câmpul muncii în mediul rural până la intrarea în vigoare a modificărilor operate prin Legea nr. 103 din 9 iunie 2017, li se va efectua recalcularea indemnizaţiei unice la finele anului trei de activitate.

De asemenea, din calculul celor trei ani se vor exclude perioadele de suspendare a contractului individual de muncă, precum şi perioadele de concediu pentru îngrijirea copilului până la vârstă de patru ani.

Conform calculelor estimative a Guvernului, pentru anul 2017, din bugetul de stat vor fi alocate circa 92 de milioane de lei pentru acoperirea integrală a indemnizaţilor şi facilităţilor acordate tinerilor specialişti încadraţi în câmpul muncii în mediu rural.

Menţionăm că, în prezent, indemnizaţia unică pentru medicii şi farmaciştii care acceptă să meargă să lucreze în mediul rural constitue 30 de mii lei MD, iar pentru personalul medical şi farmaceutic mediu, este de 24 de mii lei MD. Anual, aproximativ 900 de tineri absolvesc Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie din Chişinău. În 2016, Ministerul Sănătăţii a repartizat peste 430 de specialişti în Centrele de Sănătate Rurale. Dintre aceştia, doar 260 au acceptat oferta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor