Încrederea românilor în justiţie a scăzut dramatic. CSM, invitat să afle motivele

Îngrijorată de faptul că încrederea românilor în justiţie a scăzut dramatic, ministrul Raluca Prună a propus Consiliului Superior al Magistraturii realizarea unui studiu care să determine motivele din spatele acestui fenomen.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Cum ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene a arătat că încrederea românilor în justiţie a scăzut considerabil, de la 48% la 35%, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, invită Consiliul Superior al Magistraturii să realize un studiu, finanţat din fonduri europene, care să determine motivele din spatele fenomenului.

"Am propus în şedinţa CSM la care am participat să utilizăm fonduri europene pentru a face un studiu, să vedem ce anume a condus la această situaţie. Aş vrea să insist asupra faptului că se vorbeşte despre încrederea în justiţie. Când spui justiţie poţi să spui multe lucruri: poţi să spui procurori, poţi să spui judecători atât cât înţeleg eu eurobarometrele, când spui justiţie, nu spui DNA.

Or, mie mi se pare că e un argument eronat de a spune că încrederea în DNA a scăzut de la 48% la 35%. Nu, încrederea în tot ceea ce înseamnă justiţie: parchete, instanţe judecătoreşti, judecători", a declarat Raluca Prună, în cadrul unei emisiuni difuzate duminică la Digi 24, citată de Agerpres.

Ministrul Justiţiei a subliniat că este vorba despre "cea mai mare scădere", înregistrată din punct de vedere procentual, în comparaţie cu celelalte instituţii ale statului. Pe de altă parte, a atras atenţia asupra faptului că încrederea în partide şi Parlament se află în jurul valorii de 4-5%.

"Cred că, în general, ar trebui să ne preocupe acest lucru: că autoritatea statului este în percepţia cetăţenilor cu procente atât de mici de încredere", a punctat Raluca Prună.

În opinia demnitarului, motivele acestei scăderi a încrederii pot fi multiple. "Vă dau un exemplu foarte banal şi trivial. Dacă eu am un dosar şi mă duc şi depun o cerere şi mi se dă un termen peste 12 luni, probabil că încrederea mea în justiţie va fi de natură să scadă. Şi dacă voi fi eu în acel sample (eşantion, n.r) voi spune că nu am încredere în justiţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne