În urma atacurilor, SUA îşi intensifică antrenamentele din Africa
Recentele atacuri teroriste din Africa, împreună cu conflictul în creştere din Mali, i-au îndemnat pe liderii SUA la acţiune. Ca răspuns, Statele Unite ale Americii şi-au reafirmat angajamentul de a dezrădăcina celulele teroriste din regiune şi şi-a sporit eforturile de a instrui şi unifica armatele din Africa pentru a rezolva problema la nivel local.
Al-Qaeda în Maghrebul Islamic (AQIM) este principalul vinovat din spatele recentului atac terorist, inclusiv atacul din Algeria care s-a soldat cu moartea a 37 de ostatici. Membri ai grupului se regăsesc şi printre luptătorii islamişti din Mali şi au legătură cu atacul din 11 septembrie asupra Ambasadei SUA din Benghazi, Libia.
În timpul unor interviuri cu CNN şi NBC pe 3 februarie, Secretarul Apărării Leon Panetta a declarat că Statele Unite vor colabora cu ţările partenere pentru a elimina organizaţiile teroriste din regiune, menţionând că în special AQIM este o problemă în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
"Am ştiut întotdeauna că există AQIM. Acum ne concentrăm asupra AQIM ca urmare a acţiunii ... franceze, dar anticipăm că vom fi nevoiţi să acţionăm şi în Africa de Nord", a spus Panetta, potrivit American Forces Press Service (AFP) al Pentagonului.
"Oriunde s-ar afla, trebuie să ne asigurăm că nu mai au unde să se ascundă", a afirmat Panetta. "Ideea esenţială este că Al-Qaeda este duşmanul nostru, iar noi trebuie să fim vigilenţi."
Între timp, grupurile teroriste au ameninţat să atace ţările occidentale, inclusiv Statele Unite şi Franţa.
Pe 22 februarie, Mohammed al Zawahiri, fratele mai mic al emirului Al-Qaeda Ayman al Zawahiri, a declarat că "Franţa a stârnit conflictul, a început războiul, şi dacă acesta continuă, primii afectaţi vor fi occidentalii", în timpul unui interviu difuzat de Euronews, a raportat Long War Journal.
Potrivit lui Max Abrahms, cercetător al terorismului şi asociat la Universitatea John Hopkins, deşi Al-Qaeda şi filialele sale au fost grav slăbite, "când un terorist afirma că o anumită ţară va fi atacată, acest lucru ar trebui luat în serios."
El a spus că ameninţarea împotriva Statelor Unite este legitimă, "dar ca urmare a faptului că violenţa se extinde dincolo de Maghreb, este posibil ca Franţa să fie prima vizată."
"Încă din anii 1960, mulţi dintre imigranţii din Franţa provin din Algeria." Abrahms a adăugat că "Franţa a fost mult mai implicată în operaţiunile militare din Maghreb decât Statele Unite ale Americii."
O abordare subtilă
Abordarea SUA faţă de Al-Qaeda şi alte grupuri teroriste va cădea probabil pe umerii misiunii SUA din Djibouti. Mica ţară se află la intrarea sudică a Mării Roşii, la doar 60 km de strâmtoarea dintre Yemen şi colţul de nord-vest al Somaliei şi găzduieşte una dintre operaţiunile americane majore din Africa.
"Curând după atacurile 9-11, Statele Unite au recunoscut importanţa strategică a Djibouti şi, ca urmare a cooperării guvernului ţării, au înfiinţat Combined Joint Task Force-Horn of Africa, ca parte a Comandamentului Central American", afirmă un raport al AFPS.
La un an după formarea U.S. Africa Command (AFRICOM) în anul 2007, comandamentul a preluat operaţiunile din Djibouti, precum şi controlul asupra celor 1.800 de soldaţi americani care fac parte din Combined Joint Task Force-Horn of Africa (CJTF-HOA).
Cu toate acestea, rolul cheie al misiunii din Djibouti nu este lupta. Scopul său principal este mai degrabă instruirea armatelor naţiunilor africane.
Potrivit AFPS, această abordare "poate fi realizată la o parte din costul transferului de trupe americane în regiune", iar maiorul militar american Rob Baker, comandantul CJTF-HOA, a declarat pentru AFPS că acest lucru "este conform cu viziunea preşedintelui Joint Force 2020 privind o zonă de acţiune mai mică, o vizibilitate redusă, costuri reduse."
"Cooperarea dintre Departamentul de Stat şi Ministerul Apărării este un exemplu remarcabil al guvernului nostru, mărturie stând aceste forţe operative din Africa", a adăugat Baker.
Baza colaborează cu ambasadele americane din regiune pentru a coordona antrenamente complete, de la ochire până la formarea de comandanţi şi contra-insurgenţi.
O altă funcţie importantă a bazei - graţie unui ordin operaţional secundar emis de AFRICOM - l-a însărcinat pe Baker cu înfrângerea al-Shabaab şi Al-Qaeda în Africa de Est, a raportat AFP.
"Noi facem acest lucru în mai multe moduri: în primul rând prin instruirea armatelor est-africane pentru a ieşi învingătoare în luptele din Somalia şi în al doilea rând prin schimbul de informaţii cu partenerii noştri din regiune", a afirmat el.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland a declarat în cadrul unui rezumat de presă din 22 ianuarie, că 700.800 de militari din mai multe naţiuni africane vor merge în Mali pentru a ajuta ţara în lupta contra insurgenţilor. Nuland a afirmat că trupele dovedesc "sprijinul pe care l-am oferit în termeni de formare, desfăşurare, susţinere [şi] forţă."