"În ţară nu ne-am găsit dreptatea!" - Cunoscuţi protestatari anti-PSD ajung la CEDO. Ce urmăresc?

Cristian Dide (dr) şi Marian Moroşanu, zis si “Ceauşescu” (Screenshot)
Andrei Popescu
25.03.2021

Mai mulţi protestatari anti-PSD, printre care Mihai Cristian Dide şi Marian Moroşanu, zis “Ceauşescu”, s-au adresat Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru a lămuri problema amenzilor primite de la Jandarmerie, după ce au eşuat în instanţă să le anuleze. Într-o primă fază, CEDO a luat în considerare trei cazuri şi a solicitat Guvernului României informaţii, precum şi o propunere de rezolvare amiabilă a situaţiei.

“Guvernului i se cere să depună o expunere a faptelor împreună cu observaţiile sale cel târziu până la data de 13 iulie 2021. […] Guvernului i s-a cerut să abordeze întrebările prezentate în documentul ataşat acestei scrisori. De asemenea, Guvernului i s-a cerut să indice până la 13 iulie 2021 care este poziţia sa în legătură cu încheierea unei înţelegeri amiabile în cazul acestor plângeri şi să prezinte propunerile pe care doresc să le facă în acest sens, în special în ceea ce priveşte daune financiare, costuri şi cheltuieli”, se arată în răspunsul CEDO la plângerile făcute.

Acţiunea la CEDO a fost coordonată de Asociaţia “Evoluţie în Instituţie”, condusă de Cristian Dide.

Primele trei cazuri conexate de CEDO vizează trei amenzi. O primă amendă este cea primită de Marian “Ceauşescu” în timp ce întindea un banner sub Arcul de Triumf pentru a reproşa Jandarmeriei abuzurile comise pe data de 10 august 2018. Acesta nu a reuşit să anuleze amenda în instanţă. Al doilea caz îl vizează pe Marcel Daraban, amendat pentru că a aruncat cu ouă în clădirea Ministerului Justiţiei, pe vremea când instituţia era condusă de Tudorel Toader. Iar în cel de-al treilea caz este vorba de Tudor Cârstoiu, care a primit amendă pentru că a strigat la portavoce în timpul unui protest şi a refuzat să se legitimeze.

“Am ajuns la CEDO pentru că în ţară nu ne-am găsit dreptatea. Considerăm că ni s-au încălcat mai multe drepturi fundamentale. Ne-a fost lezat dreptul de acces la justiţie, dreptul la libera exprimare şi dreptul la liberă întrunire. În toate plângerile pe care le-am făcut împotriva proceselor verbale am invocat jurisprudenţa CEDO. Cu toate că Constituţia României prevede clar că, în cazurile în care există o neconcordanţă între tratatele internaţionale şi legislaţia internă, primează tratatul internaţional, judecătorii nu au ţinut cont de acest lucru. Astfel că am decis să ne adresăm CEDO în mai mult de 20 de plângeri. În momentul de faţă, discutăm de trei dintre ele. Deci, la CEDO am ajuns pentru că noi considerăm că ni s-au încălcat nişte drepturi fundamentale în ţară, de către judecători”, a declarat Dide, pentru Epoch Times România.

De asemenea, Dide a precizat că, deşi au fost cerute anumite despăgubiri, obiectivul principal al acţiunii este acela de a fi schimbată legislaţia din România privind organizarea de adunări publice.

“Guvernul, prin MAI, cu un punct de vedere al Jandarmeriei Române, se opune vehement oricărei modificări care ar îmbunătăţi, de a lărgi cadrul legislativ cu privire la organizarea de adunări publice”, a mai afirmat protestatarul.

La rândul său, Marian “Ceauşescu” a susţinut că primul obiectiv al plângerii făcute la CEDO este acela de a fi modificate două legi – Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Legea 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice –, pe motiv că acestea sunt legi comuniste, învechite, nu dau cetăţeanului dreptul la protest şi nu sunt corelate cu legile Uniunii Europene.

“Mi-aş dori, în primul rând, ca această lege, în baza căreia orice persoană poate fi amendată, chiar dacă ridică [tonul – n.r.] … ca să zic acum, eu unul ridic un pic tonul, agentul constatator poate să mă amendeze. Legea aceasta nu este o lege prin care să dea dreptul cetăţeanului să protesteze. Această lege, 61/1991, nu este corelată la legile europene, a rămas în urmă. Aş dori prin acţiunea la CEDO să oblig instituţiile statului să modifice două legi comuniste, Legea 60 şi Legea 61, după care Ministerul de Interne şi cu Poliţia Locală pot să îşi facă de cap. Aceste legi sunt învechite. Trebuie legi corelate pentru Uniunea Europeană. Vrem nu vrem, România face parte din UE”, a declarat Marian Moroşanu.

Întrebat în legătură cu incidentul care a dus la amenda aflată în vizorul CEDO, Marian “Ceauşescu” a precizat următoarele:

“Acel banner avea aşa: nu vă lăsăm să treceţi pe sub Arcul de Triumf. Jandarmeria încălcase sub o formă ordinară unele drepturile ale cetăţenilor de a protesta. În acel banner, eu şi mai mulţi protestatari anti-Guvernul PSD de la acea vreme, al lui Dragnea, am vrut să aducem aminte acestei instituţii – Jandarmeria România, care este de fapt fosta Securitate comunistă – că nu au niciun drept ca pe 1 decembrie să defileze cu mândrie şi, mai ales, pe sub arcul de triumf”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor