În sudul Chinei ţăranii cer demisia secretarului de partid

 
Protestul ţăranilor împotriva confiscării terenurilor de către  oficiali în  provincia Guangdong, noiembrie 2013
Protestul ţăranilor împotriva confiscării terenurilor de către oficiali în  provincia Guangdong, noiembrie 2013 (Epoch Times)

În China, nu încetează protestele ţăranilor care nu doresc să-şi dea pământul oficialilor. La 24 noiembrie aproximativ o mie de ţărani din satul Yunbo, provincia Guangdong au înconjurat clădirea administraţiei pentru a protesta împotriva demolării forţate a caselor şi confiscării terenurilor.

Protestul a început de dimineaţă. Ţăranii mergeau pe străzi, băteau gonguri şi duceau pancarte pe care scria „Jos corupţia. Daţi-ne pământul înapoi!”, „Daţi-ne înapoi interesele economice colective”, „Jos coruptul Cheng Guantszunya” (secretarul local de partid).

„Oficialii ne-au luat pământul şi nu ne-au dat nici un ban. Mulţi nu au nici până acum unde să trăiască. Această escrocherie a fost pusă la cale de către secretar şi adjunctul său, motiv pentru care ne adresăm anume lor” – a declarat Chen, unul dintre participanţii la protest, pentru Epoch Times.

Localnicii, au anunţat, de asemenea, că la protest au ieşit cu toţii - de la mic la mare, chiar şi cei care au peste 80 de ani. Autorităţile au trimis poliţia, care a încercat să le ia posterele, dar fără nici un rezultat.

Nici un oficial nu a ieşit să vorbească cu oamenii.

Potrivit ţăranilor, funcţionarii de partid le-au luat terenul aflat în proprietate colectivă în valoare de 1,1 miliarde de yuani (175 milioane dolari), şi l-au vândut unei firme de construcţii, pentru a fi construită o centrală electrică.

Confiscarea terenurilor şi demolarea caselor are loc peste tot în China, provocând numeroase proteste din partea ţăranilor, finalul fiind deseori unul sângeros. Tranzacţiile cu terenuri şi proiectele de construcţie sunt cel mai corupt sector al economiei chineze, iar pentru multe dintre administraţiile locale este, de asemenea, principala sursă de suplinire a bugetului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe