În R. Moldova s-a lansat programul european „Orizont 2020”
Programul Cadru pentru Cercetare şi Inovare al Uniunii Europene „Orizont – 2020”, care dispune de 80 miliarde de euro, a fost lansat astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Preşedintele Comitetului Naţional de asociere la Programul Cadru „Orizont – 2020”, academicianul Gheorghe Duca a exprimat mulţumiri Comisiei Europene, în special Directoratului General de Cercetare şi Inovare, care a susţinut iniţiativa de a organiza acest dialog la Chişinău, încurajând în acest fel Parteneriatul Estic.
„R. Moldova a fost prima ţară din Parteneriatul Estic, care a deţinut statutul de asociat la programul precedent, Programul Cadru7 (PC7). Un statut similar ni-l propunem şi pentru „Orizont 2020”. Constat cu satisfacţie caracterul avansat al negocierilor, care sunt susţinute de echipa Domnului Director General al Directoratului Comisiei Europene pentru Cercetare şi Inovare, Robert-Jan Smits. Prin asociere la acest Program dorim să consolidăm integrarea comunităţii ştiinţifice în spaţiul european de cercetare şi, într-un final, să contribuim la integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat Gheorghe Duca.
Potrivit lui, în cadrul programului precedent, R. Moldova a demonstrat o dinamică pozitivă de participare. Cercetătorii au câştigat 53 de proiecte, contribuţia financiară a UE pentru participanţii din ţară fiind de 70 milioane lei.
La rândul său, Robert-Jan Smits a afirmat că „Orizont-2020” este cel mai mare proiect ştiinţific din întreaga lume care va acoperi perioada anilor 2014-2020 şi are un buget de 80 miliarde de euro.
Preşedintele interimar al AŞM Ion Tighineanu a declarat că „participarea la Programul „Orizont 2020” va permite R. Moldova să-şi promoveze excelenţa şi inovarea şi va duce la crearea de noi locuri de muncă. Acest program va contribui la pregătirea calificată a cadrelor, iar mulţi cercetători, implicaţi în diverse proiecte de peste hotare, vor reveni acasă”, a conchis preşedintele interimar al AŞM.
La evenimentul de lansare a programului „Orizont 2020” au participat peste 30 de reprezentanţi ai comunităţilor ştiinţifice şi educaţionale din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina şi peste 150 din Republica Moldova, notează moldpres.