În R. Moldova s-a lansat programul european „Orizont 2020”

Programul Cadru pentru Cercetare şi Inovare al Uniunii Europene „Orizont – 2020”, care dispune de 80 miliarde de euro, a fost lansat astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Imagini din Chişinău,Republica Moldova (Epoch Times România)
Ana Chitoroagă
17.03.2014

Programul Cadru pentru Cercetare şi Inovare al Uniunii Europene „Orizont – 2020”, care dispune de 80 miliarde de euro, a fost lansat astăzi la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Preşedintele Comitetului Naţional de asociere la Programul Cadru „Orizont – 2020”, academicianul Gheorghe Duca a exprimat mulţumiri Comisiei Europene, în special Directoratului General de Cercetare şi Inovare, care a susţinut iniţiativa de a organiza acest dialog la Chişinău, încurajând în acest fel Parteneriatul Estic.

„R. Moldova a fost prima ţară din Parteneriatul Estic, care a deţinut statutul de asociat la programul precedent, Programul Cadru7 (PC7). Un statut similar ni-l propunem şi pentru „Orizont 2020”. Constat cu satisfacţie caracterul avansat al negocierilor, care sunt susţinute de echipa Domnului Director General al Directoratului Comisiei Europene pentru Cercetare şi Inovare, Robert-Jan Smits. Prin asociere la acest Program dorim să consolidăm integrarea comunităţii ştiinţifice în spaţiul european de cercetare şi, într-un final, să contribuim la integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat Gheorghe Duca.

Potrivit lui, în cadrul programului precedent, R. Moldova a demonstrat o dinamică pozitivă de participare. Cercetătorii au câştigat 53 de proiecte, contribuţia financiară a UE pentru participanţii din ţară fiind de 70 milioane lei.

La rândul său, Robert-Jan Smits a afirmat că „Orizont-2020” este cel mai mare proiect ştiinţific din întreaga lume care va acoperi perioada anilor 2014-2020 şi are un buget de 80 miliarde de euro.

Preşedintele interimar al AŞM Ion Tighineanu a declarat că „participarea la Programul „Orizont 2020” va permite R. Moldova să-şi promoveze excelenţa şi inovarea şi va duce la crearea de noi locuri de muncă. Acest program va contribui la pregătirea calificată a cadrelor, iar mulţi cercetători, implicaţi în diverse proiecte de peste hotare, vor reveni acasă”, a conchis preşedintele interimar al AŞM.

La evenimentul de lansare a programului „Orizont 2020” au participat peste 30 de reprezentanţi ai comunităţilor ştiinţifice şi educaţionale din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina şi peste 150 din Republica Moldova, notează moldpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor