În presa românească au apărut colaje din scrisoarea lui Zegrean, spune Corlăţean

Titus Corlăţean. (www.senat.ro)
Epoch Times România
08.08.2012

Titus Corlăţean, ministrul de externe, a declarat miercuri, la România Tv, că în presa românească au apărut colaje din scrisoarea trimisă de Augustin Zegrean mai multor oficiali europeni.

”În scrisoarea care a apărut în presa românească adresată unor importanţi oficiali ai Consiliului Europei apăreau nişte lucruri care conţineau nişte elemente preocupante, ameninţări la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale. Pentru a face comentarii, pentru a face precizări, pentru a comunica Consiliului Europei, Comisiei de la Veneţia din partea Guvernului României anumite puncte de vedere aveam nevoie să ştim că ceea ce a apărut în presa românească reprezintă cu adevărat scrisoarea transmisă de preşedintele Curţii Constituţionale”, a declarat Corlăţean.

Ministrul de externe a precizat că nu a primit niciun răspuns în acest sens de la CRR şi atunci a solicitat misiunii permanente a României pe lângă Consiliul Europei să contacteze Secretariatul Comisiei de la Veneţia pentru a vedea dacă ceea ce a apărut în presa românească, ”într-un organ de presă care este apropiat lui Traian Băsescu, dacă este aceeaşi scrisoare cu cea transmisă în original la Consiliul Europei”.

Corlăţean afirmă că i s-a comunicat că nu a existat acordul Curţii Constituţionale de la Bucureşti pentru ca cei de la Consiliul Europei să transmită Guvernului României copia scrisorii originale. Ministrul a precizat că nu comentează această decizie, deşi ar fi ”corect ca Guvernul României să ştie despre ce este vorba, să putem comenta în cunoştinţă de cauză”.

”Funcţionarii din Secretariatul Comisiei de la Veneţia au confirmat faptul că ceea ce a apărut în presa românească nu este identic cu scrisoarea primită la Consiliul Europei şi că este vorba de colaje”, a declarat Titus Corlăţean.

Un judecător CCR le-a spus colegilor că i-a fost frică să voteze pe marginea valabilităţii referendumului, se arată într-o adresă "urgentă" trimisă mai multor instituţii europene de către preşedintele CCR, Augustin Zegrean şi publicată pe pagina de Facebook a jurnalistului Dan Tapalagă.

"În precedenta noastră înştiinţare din 3 iulie, v-am informat asupra faptului că CCR era extrem de îngrijorată de afirmaţiile Guvernului şi ale mai multor autorităţi publice din România (…) Dorim acum să vă oferim informaţii suplimentare privind recenta desfăşurare a evenimentelor (...) După dezbaterile privind valabilitatea referendumului pentru demiterea preşedintelui suspendat al României, dl Traian Băsescu, care a avut loc pe 29 iulie 2012, un judecător le-a mărturisit celorlalţi judecători că i-a fost frică să voteze din cauza unor ameninţări primite de el şi de familia sa", a scris Zegrean într-o scrisoare de două pagini redactată în data de 3 august şi adresată, printre alţii, preşedintelui Comisiei de la Veneţia, vicepreşedintelui Comisiei Europene, secretarului general al Consiliului Europei, preşedintelui Curţii Europene pentru Drepturile Omului, Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Preşedintele Curţii aminteşte în scrisoare faptul că la 6 iulie, înainte de avizul consultativ al CCR pe suspendarea preşedintelui, judecătoarea Aspazia Cojocaru a primit “ameninţări grave” în urma cărora a depus o plângere la Parchet împotriva celor care “i-au ameninţat viaţa”. Zegrean menţionează, de asemenea, faptul că ANI nu a găsit nicio incompatibilitate în cazul judecătorului asupra căruia ministrul Justiţiei a depus o cerere de verificare, Iulia Motoc. Preşedintele CCR adaugă faptul că judecătorilor li s-a cerut emiterea unui aviz consultativ pe cererea de suspendare în termen de 24 de ore, iar preşedinţii celor două Camere au declarat că vor continua procedura de suspendare şi fără avizul CCR. “Cele 24 de ore nu au fost, bineînţeles, considerate ca fiind rezonabile de către Curte”, se menţionează în plângere. Zegrean adaugă în scrisoare către oficialităţile europene că în continuare Curţii i-au fost cerute termene scurte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor