În Israel creşte frustrarea după ce Biden întârzie să vorbească la telefon cu premierul Benjamin Netanyahu

Joe Biden (Bastiaan Slabbers/NurPhoto via Getty Images)
A.P.
13.02.2021

Pare tot mai evident că SUA şi Israelul se înscriu pe o orbită în care vor avea patru ani de relaţii oarecum îngheţate, cel puţin în comparaţie cu modul în care a funcţionat colaborarea sub administraţia Trump.

Conducerea israeliană şi publicul exprimă o frustrare crescută faţă de faptul că Joe Biden nu a ridicat încă telefonul să-l sune pe Benjamin Netanyahu, după cum transmite şi NBC:

„În primele sale trei săptămâni de mandat, preşedintele Joe Biden a făcut o mulţime de apeluri telefonice către aliaţii americani din întreaga lume, inclusiv lideri din Canada, Marea Britanie, Franţa şi Japonia.

Dar până acum un lider apropiat al aliatului american a fost lăsat în mod vizibil în afara listei de convorbiri a noului preşedinte: premierul israelian Benjamin Netanyahu.”

Mass-media israeliană este acum plină de speculaţii cu privire la ce înseamnă acest lucru pentru viitorul relaţiilor israeliano-americane, chiar dacă Washingtonul continuă să acorde miliarde de dolari în cadrul unor programe de ajutor către aliatul său numărul unu din Orientul Mijlociu.

„Biden şi asistenţii săi îşi propun să-i transmită lui Netanyahu: 'nu eşti cu nimic special', a scris analistul geopolitic Yossi Melman în cotidianul israelian Haaretz. „Conexiunea personală şi chimia pe care le-ai avut cu Donald Trump nu numai că nu reuşesc să îţi promoveze poziţia la Washington, ci sunt un obstacol.”

Ironia suplimentară, subliniază Melman, este că Netanyahu a primit în aceeaşi perioadă nu mai puţin de trei apeluri telefonice de la Vladimir Putin.

Ca răspuns la materialele apărute în presă, fostul ambasador al SUA în Israel, Dan Shapiro, care a lucrat sub administraţia Obama, a spus: „Nu există niciun motiv pentru a face o dramă din asta”, părând încrezător că, probabil, Biden va remedia situaţia cât de curând.

Cu toate acestea, alţi experţi consideră evoluţia o mustrare - subtilă, dar clară. Un consul general al Israelului, Dani Dayan, a declarat de exemplu pentru NBC:

„Este un semn clar de nemulţumire din partea preşedintelui Biden legat de faptul că prim-ministrul Netanyahu a fost perceput în Washington în ultimii 12 ani ca fiind aproape un membru al Partidului Republican.”

Politica pe termen lung a noii administraţii, cu privire la Israel, rămâne neclară, cu toate acestea, secretarul de stat al lui Biden a indicat anterior că SUA va continua să susţină unele dintre mişcările mai controversate ale lui Trump cu privire la Israel, continuând în special să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului şi să păstreze ideea mutării ambasadei americane acolo.

Între timp, joi, Casa Albă a fost presată pe această temă. „Joe Biden, intenţionează să vorbească în curând cu liderul israelian Benjamin Netanyahu”, a declarat joi Casa Albă fără să ofere o dată, a răspuns secretarul de presă, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor