În Germania, funcţionarii publici afiliaţi AfD riscă să fie concediaţi în temeiul unui decret guvernamental
Oficialii care sunt implicaţi în partidul Alternativa pentru Germania (AfD) vor fi îndepărtaţi din serviciul poliţiei federale, conform unei note interne scurse către ziarul german Junge Freiheit, potrivit RMX News.
Nota se referă la un decret emis de ministrul federal de Interne, Nancy Faeser, din partea social-democraţilor (SPD). Faeser a avertizat poliţiştii federali să nu simpatizeze cu AfD şi a afirmat, de asemenea, că aceştia nu ar trebui să se alăture partidului în calitate de membri.
Poliţia federală are 54.000 de angajaţi, dintre care 45.000 sunt ofiţeri de poliţie. Nu este clar câţi ofiţeri sunt în prezent membri ai partidului AfD, cu toate acestea, mulţi dintre ei sunt membri ai altor partide, ceea ce înseamnă că decretul şi ameninţările lui Faeser nu vizează menţinerea neutralităţii politice.
Un exemplu în acest sens ar fi chiar preşedintele poliţiei federale, Dieter Romann, care este membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU). O captură de ecran preluată din intranetul poliţiei a fost împărtăşită în exclusivitate cu Junge Freiheit, în care se poate citi: „Dacă apartenenţa la un astfel de partid devine cunoscută, există suficiente indicii reale care justifică suspiciunea unei abateri disciplinare, cel puţin dacă poliţistul este implicat activ într-un astfel de partid”.
În cele din urmă, există o ameninţare deschisă de concediere pentru ofiţerii despre care se constată că sunt membri ai partidului.
„Dacă sunt iniţiate proceduri disciplinare în aceste cazuri, ofiţerii trebuie să se aştepte la consecinţe disciplinare care pot merge până la concediere”, se arată pe site-ul intranet.
Pentru a sublinia ameninţarea, cuvintele „consecinţe disciplinare până la şi inclusiv demiterea” sunt marcate cu bold în text.
Sursa din poliţie care a vorbit cu Junge Freiheit, şi care doreşte să rămână anonimă, a declarat ziarului: „Pentru mine, acest lucru reprezintă o restricţie semnificativă asupra formării libere a voinţei mele ca ofiţer de poliţie. În opinia mea, transformarea implicării într-un partid care reprezintă mai mult de o cincime din populaţie într-o infracţiune penală este o restrângere inacceptabilă a drepturilor fundamentale ale funcţionarilor publici - chiar luând în considerare obligaţia de neutralitate. Orice activitate pentru AfD este interzisă”.
Nota internă se intitulează: „Candidatură pentru un partid de extremă dreapta confirmat? Nu este o idee bună ca funcţionar federal!” Prin urmare, este clar că acest lucru nu se aplică doar poliţiei, ci unei serii de profesii din administraţia publică.
Concedierea din funcţia publică nu este solicitată doar în cazul candidaturii, ci şi pentru „alte comportamente care necesită o adoptare direcţionată a conţinutului politic al unui astfel de partid”. Acest lucru „trebuie considerat activism în acest sens”.
În notă se arată că statul constituţional „nu poate tolera” acest lucru, deoarece „ordinea de bază democratică liberă este mai degrabă pusă în pericol dacă statul constituţional rămâne inactiv şi permite funcţionarilor cărora li s-au încredinţat sarcini de stat şi care sunt obligaţi să apere ordinea de bază democratică liberă să pună la îndoială ordinea constituţională în esenţa sa absolută”.
În acest avertisment intern, Poliţia Federală Germană face referire în mod explicit la un decret al Ministerului Federal de Interne din 29 august 2024. Acesta prevede „iniţierea obligatorie a procedurilor disciplinare” în cazul în care cineva candidează pentru AfD, care este clasificat drept „cu siguranţă extremist de dreapta” în landurile germane Saxonia şi Turingia.
În plus, dispoziţia se aplică nu numai în cazul apartenenţei la AfD, ci şi în cazul apartenenţei la grupuri de extremă dreaptă precum "Saxonii liberi" sau organizaţia de tineret a AfD, "Alternativa tânără".
„Pentru a permite noile măsuri disciplinare împotriva funcţionarilor indezirabili din punct de vedere politic, potrivit notei, Regulamentul 100 al serviciului de poliţie („Conducerea şi desfăşurarea poliţiei”) a fost modificat. Poliţia federală îşi informează ofiţerii că secţiunea 1.5 „Conducerea şi cooperarea” a fost revizuită.
Se aşteaptă ca AfD să devină al doilea cel mai mare partid din Bundestag după alegerile federale din 23 februarie, sondajele plasându-l în prezent la 22% - cel mai ridicat nivel de sprijin din ultimul an.