Implicarea Iranului în războiul din Siria a găsit o confirmare oficială

Teheranul, principalul aliat al lui Bashar al Assad pe scena internaţională, este implicat în războiul din Siria.
(photos.com)
Epoch Times România
30.05.2012

Teheranul, principalul aliat al lui Bashar al Assad pe scena internaţională, este implicat în războiul din Siria. Pentru prima dată de la declanşarea conflictului, acest fapt a fost confirmat de un oficial iranian, unul dintre liderii corpului de Gardieni ai Revoluţiei Islamice, Ismail Ghaani. Potrivit cotidianului rus Kommersant, prezenţa iranienilor în Siria ar putea da naştere la acţiuni mai hotărâte împotriva lui Bashar al-Assad din partea SUA, Turciei şi monarhiilor arabe din Golful Persic, pentru care Teheranul este principalul adversar geopolitic.

Ismail Ghaani este informat cu privire la activitatea structurilor de securitate ale Siriei mai bine ca oricine altcineva. Ghaani este adjunctul comandantului unităţii speciale 'Al Quds', care face parte din corpul de Gardieni ai Revoluţiei Islamice şi răspunde tocmai pentru operaţiunile desfăşurate în străinătate.

Într-un interviu acordat agenţiei iraniene ISNA, Ghaani a făcut o declaraţie de senzaţie: 'Fără prezenţa noastră, victime în Siria ar fi existat mult mai multe. Înainte de aceasta, opoziţia ucidea mult prea mulţi oameni, însă de când Republica Islamică este prezentă în Siria, fizic şi non-fizic, măcelul în masă a putut fi evitat', a declarat Ghaani.

Despre participarea unor unităţi iraniene de partea lui Bashar al-Assad au relatat în repetate rânduri lideri ai opoziţiei siriene şi mass-media din Occident. Însă, până acum nimeni dintre reprezentanţii oficiali ai Teheranului nu a confirmat această informaţie. În acest context, confesiunile unuia dintre liderii corpului de Gardieni ai Revoluţiei Islamice constituie un lucru important, cu atât mai mult cu cât în urmă cu ceva timp a apărut informaţia că şeful direct al lui Ghaani, comandantul unităţii Al-Quds, Ghasem Soleimani, a intrat în componenţa 'guvernului sirian pe timp de război' şi ajută la organizarea luptei împotriva detaşamentelor opoziţiei.

Liderii de la Teheran au conştientizat rapid că sinceritatea lui Ghaani a mers prea departe: interviul a fost înlăturat rapid de pe site-ul ISNA. Cu toate acestea, jurnaliştii au reuşit să-l observe şi au făcut capturi de ecran (screenshot).

Informaţiile oferite de o persoană care răspunde de operaţiunile din străinătate ale serviciilor speciale ale Iranului pot oferi argumente suplimentare adepţilor soluţionării prin forţă a problemei siriene şi a înlăturării de la putere a lui Bashar al-Assad. În opinia experţilor, principalul motiv al poziţiei radicale pe care o ocupă în conflictul sirian Arabia Saudită, Qatar şi alte monarhii din Golful Persic îl constituie aspiraţia de a distruge axa Teheran-Damasc.

Pentru ayatollahii din Iran, Bashar al-Assad, care se sprijină pe alawiţi (adepţii uneia dintre sectele şiite) este un aliat firesc. În timp ce pentru regii şi emirii suniţi din Golful Persic, Iranul şi sateliţii săi din lumea arabă sunt adversari geopolitici şi ideologici ireconciliabili.

Pătrunderea iranienilor în Siria nu le convine SUA. În ultima vreme, Teheranul şi-a consolidat deja substanţial poziţiile în regiune. În primul rând, acest lucru se referă la Irak, unde după doborârea regimului lui Saddam Hussein puterea a trecut la şiiţi, care cultivă strânse relaţii cu coreligionarii din Iran.

O alianţă strategică între Teheran, Bagdad şi Damasc ar fi cel mai rău scenariu pentru Washington. De aceea, informaţia privind implicarea Iranului în războiul sirian nu va face decât să întărească decizia SUA de a obţine cu orice preţ înlăturarea lui Bashar al-Assad de la putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor