Există noi dovezi potrivit cărora Iranul pregăteşte atentate (media)

Anchetele efectuate în cinci ţări au permis colectarea de noi dovezi privind organizarea mai multor tentative de asasinat în rândul unor demnitari şi oameni de afaceri străini de către Hezbollah sau de agenţi cu baze în Iran, informează luni Washington Post, citat de AFP.
Steagul Iranian flutură lângă o rachetă sol-sol. (VAHID REZA ALAEI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.05.2012

Anchetele efectuate în cinci ţări au permis colectarea de noi dovezi privind organizarea mai multor tentative de asasinat în rândul unor demnitari şi oameni de afaceri străini de către Hezbollah sau de agenţi cu baze în Iran, informează luni Washington Post, citat de AFP.

Conform unor surse anonime din cadrul serviciilor secrete americane în Orientul Mijlociu, aceste dovezi includ înregistrări de convorbiri telefonice, date medico-legale, acţiuni de cooperare în pregătirea de călătorii externe sau achiziţionarea în Iran de cartele SMS utilizate de autori ai diferitelor tentative de asasinat.

Anul trecut, Azerbaidjanul a descoperit un plan de asasinare a unor angajaţi ai ambasadei americane şi a membrilor familiilor acestora şi au fost multe asemenea proiecte.

Agenţi proiranieni au fost implicaţi în încercări de asasinare a unor diplomaţi străini în cel puţin şapte din ultimele 13 luni. Printre 'ţinte' se află doi funcţionari saudiţi, şase israelieni şi mai mulţi cetăţeni americani, în cazul Azerbaidjanului, potrivit aceleiaşi surse.

Acţiunea a fost întreruptă brusc la începutul acestei primăveri, când Iranul şi-a modificat atitudinea după săptămâni întregi de retorică antioccidentală şi ameninţări cu blocarea căilor maritime de transport al petrolului, notează Washington Post.

În martie, Teheranul şi-a anunţat oficial intenţia de a relua negocierile privind controversatul său program nuclear.

'Se pare că a existat o voinţă deliberată de a calma situaţia în apropierea negocierilor' Iranului cu marile puteri, iar întrebarea care se pune acum este 'ce se va întâmpla în caz de eşec al tratativelor', a continuat un diplomat occidental citat de ziarul american.

Nu s-a stabilit dacă tentativele de asasinat au fost organizate din ordinul direct al Iranului sau au fost rezultatul unor grupări aliate, precum mişcarea şiită libaneză Hezbollah, cu acordul tacit al Teheranului.

Majoritatea experţilor în domeniu consideră că războiul de uzură continuă, iar Iranul nu exclude producerea de victime omeneşti. Patru savanţi iranieni au fost ucişi de persoane necunoscute în ultimii trei ani, iar obiective nucleare străine au făcut obiectul mai multor atacuri cibernetice, conchide Washington Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor