Persistă disensiuni între SUA şi Israel în privinţa programului nuclear iranian

Persistă disensiuni legate de controversatul program nuclear iranian între Israel şi Statele Unite ale Americii, în pofida convingerii celor două ţări şi a comunităţii internaţionale că Iranul reprezintă o reală ameninţare pentru pacea mondială, scrie în ediţia sa de luni ziarul Haaretz.
Epoch Times România
28.05.2012

Persistă disensiuni legate de controversatul program nuclear iranian între Israel şi Statele Unite ale Americii, în pofida convingerii celor două ţări şi a comunităţii internaţionale că Iranul reprezintă o reală ameninţare pentru pacea mondială, scrie în ediţia sa de luni ziarul Haaretz.

'Iranienii au venit la negocierile de la Bagdad doar pentru a câştiga timp', şi 'susţinem acest lucru cu dovezi, nu pe bază de estimări', afirmă o oficialitate israeliană, citată de respectiva publicaţie.

Iranul nu a renunţat la nimic în ceea ce priveşte dosarul său nuclear, dar a câştigat opt săptămâni pentru continuarea programului său atomic.

Aceste opinii intervin după sosirea în Israel a echipei de negociatori americani, care a participat la runda de tratative reunind la Bagdad reprezentanţi din Iran, pe de o parte, din G5+1 şi din Uniunea Europeană, de partea cealaltă.

'Nu există diferenţe între SUA şi Israel referitoare la discuţiile între Iran şi cele şase mari puteri privind viitorul programului nuclear iranian', declarase o oficialitate americană, care a optat pentru anonimat.

Cabinetul condus de premierul israelian Benjamin Netanyahu nu exercită niciun fel de presiuni asupra echipei internaţionale în acest dosar, atât timp cât comunitatea internaţională însăşi este conştientă că înarmarea nucleară a Iranului reprezintă un real pericol la adresa securităţii globale, a explicat sursa citată.

'Chiar dacă suntem nerăbdători, este nevoie să acordăm o şansă diplomaţiei înaintea oricărei acţiuni militare (....) Nu este prea târziu pentru acest lucru şi cred că nici Israelul nu crede că este prea târziu', a insistat negociatorul american.

În Israel, delegaţia americană a discutat despre dosarul nuclear iranian cu ministrul apărării Ehud Barak, cu consilierul pentru securitate naţională Yaakov Amidror şi cu oficialităţi israeliene de rang înalt, în lumina recent încheiatelor tratative de la Bagdad. Următoarea rundă de negocieri Iran-G5+1 va avea loc în zilele de 18 şi 19 iunie, la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor