Impasul dintre China şi Filipine în Marea Chinei de Sud

Cea mai mare navă de război a marinei filipineze este în prezent implicată într-un impas cu două nave maritime chineze, într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud. Navele chineze previn arestarea pescarilor chinezi de la bordul a 8 nave de pescuit, despre care Departamentul filipinez al Afacerilor Externe susţine că ar fi pescuit specii protejate şi ar fi colectat corali în mod ilegal.
Viceamiralul filipinez Alexander Pama arată o poză cu două vase de război chineze blocând o navă filipineză care încerca să aresteze pescari chinezi ce operau în apele Filipineze, 11 aprilie 2012 (Noel Celis / AFP / Getty Images)
Aron Lamm
13.04.2012

Cea mai mare navă de război a marinei filipineze este în prezent implicată într-un impas cu două nave maritime chineze, într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud. Navele chineze previn arestarea pescarilor chinezi de la bordul a 8 nave de pescuit, despre care Departamentul filipinez al Afacerilor Externe susţine că ar fi pescuit specii protejate şi ar fi colectat corali în mod ilegal.

Incidentul are loc aproape de o insulă extrem de disputată din largul coastei de nord-vest a Filipinelor. Filipinezii denumesc insula cu numele de Panatag, pe când chinezii o denumesc Huangyan. Această contradicţie a declanşat un război al cuvintelor între cele două naţiuni, ambele părţi revendicându-şi suveranitatea asupra insulei.

Impasul pare să dureze de câteva zile. Departamentul filipinez al Afacerilor Externe a declarat miercuri într-un comunicat de presă, că nava de război BRP Gregorio del Pilar patrula prin zonă "pentru protejarea mediului marin şi a resurselor din Panatag Shoal şi a impune suveranitatea Filipinelor şi drepturile suverane ale ţării asupra zonei", după ce avioanele de supraveghere au observat opt nave chineze de pescuit ancorate în interiorul Panatag Shoal, duminică, 8 aprilie.

Pe 10 aprilie, nava BRP a trimis o echipă de îmbarcare pe vasele chineze, unde au găsit "cantităţi mari de corali, scoici gigant şi rechini vii obţinuţi ilegal." Dar înainte ca orice arestări să poată fi făcute, două nave maritime chineze de supraveghere, identificate în declaraţie ca Zhounggou Haijian 75 şi Zhounggou Haijian 84, au sosit şi s-au plasat între nava de război filipineză şi vasele chineze de pescuit, fapt care a creeat acest impas.

Cu toate acestea, China are o viziune diferită asupra evenimentelor. Ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, Xinhua, a raportat pe 11 aprilie că Ambasada chineză a cerut Filipinelor într-o declaraţie să oprească "activităţile ilegale pe teritoriul Chinei," şi a descris acţiunile drept "hărţuire a pescarilor chinezi."

Secretarul filipinez de externe Albert del Rosario s-a întâlnit miercuri cu ambasadorul chinez Ma Keqing, potrivit BBC. Del Rosario a declarat după întâlnire că negocierile au ajuns într-un "impas".

Între timp, locotenentul filipinez Anthony Alcantara de la Comandamentului Luzon de Nord a declarat că Garda Filipineză de Coastă va trimite o navă pentru a sprijini Gregorio del Pilar şi că supraveghează cu atenţie situaţia, a raportat publicaţia Philippine Star.

Actualul incident face parte dintr-o listă în creştere de ciocniri legate de suveranitate în Marea Chinei de Sud, într-o încercare de a controla gazul şi petrolul din bogata regiune. China a fost implicată şi în altercaţii cu Brunei, Vietnam, Malaezia şi Taiwan.

China revendică întreaga Mare a Chinei de Sud, astfel încât nu există nici o posibilitate de compromis cu poziţia Chinei, deoarece este totul sau nimic. (articol Global Security)

China pretinde, mai mult sau mai puţin, suveranitatea asupra întregii Mări a Chinei de Sud, iar Ambasada chineză a afirmat în declaraţia sa că suveranitatea sa asupra Panatag, sau Insulelor Huangyan, este "foarte respectată de comunitatea internaţională."

Cu toate acestea, pretenţiile Chinei depăşesc ceea ce este considerat Zonele Economice Exclusive (ZEE) ale altor ţări reclamante, după cum sunt stabilite prin Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite legate de dreptul maritim (UNCLOS).

UNCLOS prevede că o naţiune de coastă are drepturi exclusive de exploatare a resurselor naturale dintr-o zonă care se extinde la 200 de mile marine faţă de apele sale teritoriale.

Panatag este situată în cadrul ZEE ale Filipinelor şi este o "parte integrantă a teritoriului filipinez," a subliniat Departamentul filipinez al Afacerilor Externe.

Global Security, într-un articol de pe site-ul său despre problema din Marea Chinei de Sud, a comentat: "pretenţiile Chinei nu pot fi reconciliate cu pretenţiile altor state din zona Mării Chinei de Sud. Celelalte state au pretenţii conflictuale care pot fi armonizate. ... Dar China revendică întreaga Mare a Chinei de Sud, astfel încât nu există nici o posibilitate de compromis cu poziţia Chinei, deoarece este totul sau nimic."

Incidentul a avut loc cu doar câteva zile înainte de exerciţiile militare comune americano-filipineze, care vor avea loc în apropiere de insulele în litigiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor