Imigraţie: ce recomandă candidaţii la prezidenţialele din Franţa

Principalii candidaţi în cursa prezidenţială din Franţa doresc toţi reducerea fluxului de imigranţi, dar opiniile lor sunt divergente în ceea ce priveşte amploarea şi mijloacele de punere în aplicare a acestei reduceri.
(photos.com)
Epoch Times România
09.04.2012

Principalii candidaţi în cursa prezidenţială din Franţa doresc toţi reducerea fluxului de imigranţi, dar opiniile lor sunt divergente în ceea ce priveşte amploarea şi mijloacele de punere în aplicare a acestei reduceri. Începând cu anii 1980, tema imigraţiei a constituit un punct central şi a generat abordări divergente în fiecare campanie electorală. Săptămânalul Le Point trece în revistă, în ediţia de duminică, măsurile propuse anul acesta de principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale.

În ceea ce priveşte intrările anuale, Nicolas Sarkozy (Uniunea pentru o Mişcare Populară, UMP) doreşte reducerea numărului acestora cu 50%, la 100.000 pe o perioadă de cinci ani. El prevede şi înăsprirea condiţiilor de reîntregire a familiei şi pentru căsătoriile mixte. Marine Le Pen (Frontul Naţional, FN) vorbeşte de 10.000 de intrări şi se declară pentru suprimarea reîntregirii familiei şi a dreptului de acordare a cetăţeniei franceze celor născuţi din părinţi străini pe teritoriul francez (la împlinirea vârstei de 18 ani). François Hollande (Partidul Socialist, PS) doreşte şi el diminuarea numărului de imigranţi, dar nu a exprimat un obiectiv în cifre, considerând că nu poate reduce imigraţia legală. El vrea să încurajeze imigraţia studenţilor şi propune ca Adunarea naţională să stabilească, într-o dezbatere anuală, numărul de intrări pentru imigraţia profesională. Nici François Bayrou (Mişcarea Democrată, MoDem) nu a stabilit o limită pentru fluxul de imigranţi.

Se estimează că numărul străinilor aflaţi ilegal în Franţa este de 400.000. Nicolas Sarkozy doreşte continuarea politicii de reglementare a situaţiei acestora, analizarea fiecărui caz în parte şi rezolvarea lui atunci când administraţia are atribuţii extinse. François Hollande se declară şi el în favoarea soluţionării fiecărui caz în parte, dar după 'criterii precise', precum prezenţa neîntreruptă timp de zece ani pe teritoriul francez. François Bayrou militează şi el pentru rezolvarea fiecărui caz în parte conform unor 'criterii clare'. Marine Le Pen vrea eliminarea din legislaţia franceză a posibilităţii de regularizare a situaţiei acestei categorii de imigranţi, precum şi a manifestaţiilor acestora sau a acţiunilor de susţinere a cauzei lor. Jean-Luc Mélenchon (Frontul de Stânga, FG) propune regularizarea situaţiei tuturor celor aflaţi ilegal în Franţa, dezincriminarea şederii în condiţii ilegale, închiderea centrelor de reţinere administrativă, reintroducerea dreptului de şedere din motive medicale, precum şi a cărţii unice de şedere pentru o perioadă de zece ani.

Doar 25% din deciziile de expulzare sunt aplicate. Dar un străin în situaţie ilegală trebuie să se întoarcă la el acasă, potrivit lui Nicolas Sarkozy, care şi-a stabilit din 2007 obiective precise de returnare a resortisanţilor străini aflaţi în situaţie de şedere ilegală în Franţa. François Hollande este şi el în favoarea expulzării celor care nu stau în condiţii legale pe teritoriul francez. Marine Le Pen propune expulzarea sistematică a persoanelor care intră sau stau ilegal în Franţa, precum şi suprimarea unor ajutoare, ca de exemplu asistenţa medicală publică rezervată clandestinilor. Ea propune, de asemenea, expulzarea străinilor aflaţi legal în Franţa, dar care nu găsesc de lucru după un an de lipsă de activitate şi semnarea de acorduri care să permită încarcerarea în ţara de origine a străinilor condamnaţi în Franţa.

Nicolas Sarkozy consideră că imigraţia 'necontrolată' este o ameninţare pentru asistenţa socială a ţării. El doreşte continuarea înăspririi condiţiilor de acces la indemnizaţiile sociale, mai ales prin prelungirea duratei de prezenţă pe teritoriul francez pentru a putea beneficia de venitul minim. Marine Le Pen afirmă că francezii sunt cei care trebuie să beneficieze cu prioritate de locuinţe sociale şi de alocaţii familiale.

Referitor la instituţii, François Bayrou a propus 'crearea unui minister al egalităţii, care să se ocupe de asigurarea egalităţii necesare în Franţa şi de combaterea discriminărilor'. Eva Joly, candidata ecologiştilor (EELV), vrea ca Ministerul de Interne să nu mai aibă nicio autoritate în materie de imigraţie, acest domeniu trebuind să revină Ministerului Justiţiei, celui de Externe şi celui pentru Afacerile Sociale.

Nicolas Sarkozy propune reformarea spaţiului european de liberă circulaţie Schengen în vederea reducerii fluxului de intrări. Marine Le Pen vrea ieşirea din acest spaţiu şi restabilirea controlului la frontiere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor