Igor Dodon ameninţă oponenţii politici la sfârşit de mandat: „Totul abia începe!”

Igor Dodon, la finele mandatului de preşedinte al R. Moldova
Igor Dodon, la finele mandatului de preşedinte al R. Moldova (facebook.com/Dodon Igor)

În ziua în care Igor Dodon a împlinit exact patru ani de mandat în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, după ce în cadrul unui briefing de presă a ascultat cererea de demisie a Premierului Chicu şi discursul mieros al Zinaidei Greceanîi privind necesitatea stridentă de dizolvare a Parlamentului acesta a adresat un „mesaj final cetăţenilor țării”.

Astfel, miercuri, 23 decembrie, preşedintele în exerciţiu etalând succese remarcabile în activitatea proprie a menţionat că în pofida tuturor dificultăţilor în perioada mandatului a vizitat circa 600 de localităţi, a acordat sprijin pentru circa 300 mii de cetăţeni (familii cu mulți copii, tineri interpreţi, pensionari, veterani).

„Nu regret nicio decizie luată și consider că am reuşit să pun baza schimbărilor spre bine. Transmit următorului preşedinte o instituţie credibilă și puternică din toate punctele de vedere... şi nu ca până în 2016 când Preşedinţia exista doar de formă. De mâine noul preşedinte are toată responsabilitatea pentru situaţia din țară”, a notat acesta, precizând că situaţia se va înrăutăţi, întrucât se vor începe iar lupte între instituţiile de stat.

În opinia lui Dodon, cei care fac acum proteste în faţa Parlamentului, Guvernului şi la vama Leuşeni în câteva luni vor organiza proteste în faţa instituţiei prezidenţiale. Doar atunci toţi vor înţelege că Guvernul Chicu în condiţii extrem de grele a gestionat profesionist mai multe crize fără precedent – seceta teribilă, pandemia COVID-19, criza economică.

„Pe data de 30 decembrie va avea loc congresul unde am fost înaintat drept candidat pentru a fi ales în funcţia de preşedinte al PSRM. Împreună cu echipa suntem disponibili de a purta discuţii cu toţi deputaţii din Parlament şi cu noul preşedinte pentru a găsi una dintre soluţii: numirea unui guvern de tranziţie sau discutarea paşilor pentru declanşarea alegerilor anticipate”, a adăugat actualul şef al statului.

Totodată, Igor Dodon a ţinut să sublinieze pe un ton ameninţător că perioada următoare va fi una foarte interesantă. „Stimaţi şi unii nestimaţi oponenţi politici totul abia începe. Eu vă promit că totul abia începe!.”

În ultima sa zi de mandat, preşedintele în exerciţiu a mai afirmat că se va asigura ca noua guvernare şi noul preşedinte să ia decizii şi să lucreze pentru toţi cetăţenii şi pentru ţară, întrucât începând cu ziua de joi, 24 decembrie toată responsabilitatea este pe ei. „Am văzut critici dar şi promisiunile din campania electorală prezidenţială noi vom urmări cum le îndepliniţi.”

Maia Sandu va fi învestită în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova pe 24 decembrie.