Igor Boţan: Ideea candidatului unic la prezidenţiale nu poate fi neglijată, dacă Dodon vine cu o iniţiativă de succes

Referitor la propunerea Platformei DA privind un candidat unic la prezidenţiale, Boţan a afirmat că forţele politice de la Chişinău pot avea nevoie de un candidat unic al dreptei pro-europene dacă există probabilitatea foarte mare a trecerii din primul tur al candidatului stângii euro-asiatice.
Igor Boţan, membru al Platformei DA
Igor Boţan, membru al Platformei DA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fosta deputată Stela Jantoan susţine că ideea unui candidat unic la alegerile prezidenţiale nu este o utopie pentru Republica Moldova în situaţia creată în prezent la Chişinău şi care se va dezvolta până la alegerile prezidenţiale. Mai mult decât atât, Jantoan a subliniat că „asta este singura soluţie viabilă pentru partidele pro-europene”.

În context, fosta deputată a ţinut să facă referire la „conflictul tacit” existent între Platforma DA şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, aprovizionat şi de alte forţe politice care sunt interesate ca aceste două partide să nu ajungă la un numitor comun.

Cât despre partidele unioniste, atât cele care au anunţat că vor participa separat, cât şi cele care au anunţat că vor forma blocuri, Jantoan consideră că ar fi bine să ajungă la o înţelegere în vederea susţinerii unui candidat pro-european care are cele mai mari şanse la aceste alegeri prezidenţiale, fără a ţine cont de apartenenţa politică.

La rândul său, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, consideră că lucrurile sunt cât se poate de clare, explicând că forţele politice pot avea nevoie de un candidat unic al dreptei pro-europene dacă există probabilitatea foarte mare ca un candidat al stângii euro-asiatice să câştige din primul tur”.

Totodată, Boţan a specificat că această perspectivă nu poate fi neglijată dacă Dodon vine acum cu o iniţiativă care ar avea succes.

„În privinţa propunerii dlui Năstase, eu o înţeleg puţin altfel. Dl Năstase a dorit foarte mult, din punctul meu de vedere, să lanseze această idee pentru a avea temei de comunicare cu alţi lideri politici şi pentru a sublinia că anterior domnia sa şi Platforma DA au făcut concesii în favoarea altor partide şi nu ar fi rău ca acest lucru să fie luat în considerare”, a comentat Igor Boţan în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Mai mult decât atât, directorul ADEPT a punctat că după plecarea lui Plahotniuc a dispărut necesitatea ca PAS şi Platforma DA, sub presiunea circumstanţelor, să fie împreună.

„Ar fi bine ca ei să fie împreună, dar dacă nu pot, nu pot. Această istorie se trage din 2016. Se crede că Maia Sandu a beneficiat. Eu cred că şi Andrei Năstase a avut de beneficiat pentru că a fost susţinut la alegerile din 2018 la funcţia de primar şi a câştigat”.

Cât despre şeful statului, Boţan se arată convins că Igor Dodon va fi candidat independent la alegeri, întrucât este hotărârea Curţii Constituţionale care spune: „Preşedintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nicio formă interesele unui partid politic”, deşi aceste norme nu prea sunt respectate.

„Igor Dodon va fi înregistrat de Comisia Electorală Centrală, şi dacă va fi înregistrat în calitate de candidat care merge cu simbolul PSRM, organele de drept vor fi somate să răspundă la această întrebare”, a punctat directorul ADEPT.

Amintim că, recent, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, care urmează să se desfăşoare în toamna anului 2020, toate forţele politice democratice ar trebui să identifice un candidat apartinic comun.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, consideră că la alegeri trebuie să participe candidatul cu cele mai mari şanse, afirmând că „PAS susţine ideea unui candidat comun, unui candidat care să fie cel mai susţinut de către cetăţeni, cu cele mai mari şanse. O să discutăm cu partenerii şi alte partide de centru-dreapta şi cu Partidul Platforma DA inclusiv o să avem un dialog şi când vom cădea de acord asupra unei candidaturi, o vom anunţa public”.

Partidul Unităţii Naţionale, condus de Octavian Ţîcu, va participa cu propriul candidat. „Vreau să vă spun că această idee este la fel de utopică ca şi adunarea unioniştilor într-un colhoz unionist, iar Andrei Năstase şi Platforma DA ar trebui, în primul rând, să răspundă sincer şi să ne spună cum l-au adus pe Igor Dodon în ipostaza unui om care controlează la ora actuală Republica Moldova”.

Liderul Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia (USB), Valeriu Munteanu, susţine că toate deciziile vor fi luate în cadrul unei mişcări politice noi din care vor face parte cinci partide unioniste. „USB, cu alte patru partide, este în proces de constituire a mişcării politice „Unirea”. Toate deciziile se vor lua în cadrul acestui corp politico-juridic unionist”, a anunţat Munteanu.

Între timp, democraţii au specificat că nu se grăbesc să discute acest subiect, în condiţiile în care alegerile prezidenţiale vor avea loc abia la toamnă. Sergiu Sîrbu a menţionat că pe marginea acestui subiect „nu s-a discutat. Este mult prea devreme. Nu cred că este cazul să discutăm ceea ce va fi peste 10 luni”.

Partidul Socialiştilor va avea propriul candidat, notează TV8. Potrivit preşedintelui Igor Dodon, însă, „timp mai este până pe 8 septembrie. PSRM de asemenea este un partid democratic dar nu dă curs invitaţiei Partidului Platforma DA, care cred că va avea candidatul său care am înţeles că va fi apolitic”.