IFC acordă unei companii din Moldova 30 milioane de dolari pentru dezvoltarea exporturilor agricole
Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), membru al Grupului Băncii Mondiale, a acordat Grupului Trans-Oil suma de 30 milioane de dolari SUA pentru a promova activităţile acestuia în domeniul exportului agricol în Moldova.
Serviciul de presă al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova precizează că banii vor fi utilizaţi, de asemenea, pentru „creşterea veniturilor producătorilor agricoli locali”.
Mecanismul de finanţare pre-export pe termen scurt pentru Trans-Oil, iniţiat de către Societe Generale Corporate & Investment Banking şi un consorţiu format din alte bănci şi investitori alternativi, precum şi finanţat parţial de către IFC, se ridică la 155 milioane de dolari. Finanţările oferite vor ajuta compania moldovenească să facă faţă nevoilor sporite de finanţare a comerţului în timpul sezonului de recoltă.
Pînă la 15000 de producători agricoli care aprovizionează Trans-Oil cu cereale şi seminţe de culturi uleioase vor beneficia de pe urma oportunităţilor de venituri suplimentare şi sporirea integrării pe pieţele internaţionale cu valoare adăugată mai mare, potrivit unui comunicat al Oficiului Băncii Mondiale din Moldova.
„Acest mecanism va sprijini oportunităţile noi oferite producătorilor agricoli din Moldova de a participa în lanţurile valorice agricole globale. Exporturile sporite vor creşte sectorul agricol, creînd locuri de muncă şi asigurînd că producătorii agricoli vor avea venituri suficiente pentru a-şi susţine familiile”, a declarat Georgina Baker, liderul global pentru Soluţii în domeniul comerţului şi lanţului de aprovizionare în IFC.
Sectorul alimentar şi agroindustrial din Moldova reprezintă 50 procente din totalul exporturilor şi ocupă mai mult de o pătrime din forţa de muncă. Trans-Oil este cel mai mare comerciant de cereale şi prelucrător de ulei vegetal din ţară.
De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1 miliard de dolari SUA au fost alocaţi pentru un număr de 49 operaţiuni în ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include opt proiecte active, suma angajamentelor totale constituind 189,9 milioane de dolari SUA. Domeniile de asistenţă includ reforma cadrului de reglementare şi dezvoltare a mediului de afaceri, educaţia, asistenţa socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, mediul şi altele. Corporaţia Financiară Internaţională a oferit investiţii în sumă de 233 milioane de dolari SUA în cadrul a 24 proiecte în diverse sectoare, iar Agenţia Multilaterală pentru Garantarea Investiţiilor a oferit garanţii în sumă de 95 milioane de dolari SUA. Ambele instituţii sînt membre ale Grupului Băncii Mondiale.