Ideologul Khmerilor Roşii susţine că a apărat Cambodgia de invadatori

Ideologul revoluţiei, Nuon Chea, susţine că a apărat Cambogia de vietnamezi, trecând sub tăcere faptul că a omorât mai mulţi compatrioţi decât ar fi făcut-o orice armată din lume
Faţa hâdă a infamiei: "fratele numărul doi"', Nuon Chea, unui dintre foştii potentaţi comunişti cambogieni în faţa Tribunalului Internaţional pentru Cambogia. Regimul comunist cambogian este responsabil pentru masacrarea a 2 milioane de oameni, un sfert din populaţia ţării, în numai patru ani de revoluţie comunistă, inspirată de Mao Zedun. 21 noiembrie 2011 (MARK PETERS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.11.2011

După îndelungi maşinaţiuni venite din partea Rusiei şi mai ales a Chinei, Tribunalul Internaţional pentru Cambogia şi-a continuat activitatea, judecând acum patru "fraţi" comunişti, în rândurile cărora se află un alt criminal notoriu al populaţiei cambogiene: Nuon Chea, "fratele numărul doi" ideologul revoluţiei maoiste a anilor '70.

Acuzat de crime împotriva umanităţii, Nuon Chea a declarat că "revoluţia Khmerilor Roşii din 1970 a vizat eliberarea Cambodgiei de sub colonialism şi protejarea ei de invazia Vietnamului", parând să treacă cu vederea faptul că regimul khmerilor roşii a omorât mult mai mulţi cambogieni decât oricine altcineva.

Mărturia sa a marcat primul caz când un lider al Khmerilor Roşii a îndrăznit să apere regimul ultra-comunist, de când o instanţa sprijinită de ONU a început să se judece anul trecut cazurile regate de revoluţia sângeroasă "Câmpurile Ucigaşe". Revoluţia inspirată şi susţinută financiar şi logistic de Mao Zedun a nimicit un sfert din populaţie între 1975 – 1979.

Fostul preşedinte Khieu Samphan, fostul ministru de externe Ieng Sary şi "Fratele Număr Doi" Nuon Chea sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii şi crime de război, precum şi de genocid.

Nuon Chea, primul inculpat ce va fi judecat, a negat toate acuzaţiile.

Revoluţia cambogiană a ilustrat esenţa delirului comunist. A măcelărit unul din trei cambogieni, a resetat calendarul, propovăduind "Anul Zero" al începerii revoluţiei marxiste şi a încercat să controleze chiar şi gândurile cele mai intime ale omului. Numeroşi cambogieni au fost acuzaţi de activităţi contra-revoluţionare numai pentru că aveau urme de ochelari pe nas - aparţinând astfel "clasei" intelectuale. Pol Pot, arhitectul revoluţiei şi discipol al lui Mao, a încercat să abolească inclusiv familia - programând relaţiile dintre soţi şi soţii la termene fixe.

"Opresiunea şi nedreptatea m-au obligat să mă dedic luptei pentru ţara mea. A trebuit să îmi las familia în urmă pentru a elibera patria-mamă de colonialism şi agresiune şi de asuprirea hoţilor care au vrut să ne fure ţara şi să şteargă Cambodgia de pe faţa pământului", a declarat el în faţa instanţei de judecată.

Vietnamul a vrut să "înghită" Cambodgia, a spus Nuon Chea. Asemenea multor lideri comunişti Noun Chea foloseşte cartea naţionalismului pentru a trece sub tăcere crimele pe care le-au comis.

"Armata Partidului Comunist din Vietnam şi cadre din Vietnam rămân prezente în continuare pe pământ cambodgian ... având ambiţia de a ocupa, a înghite Cambodgia şi de a scăpa de rasa şi originea etnică a ei, aducând imigranţi vietnamezi ilegali să trăiască în Cambodgia chiar şi acum."

Procurorii declară că circa 2,2 milioane de oameni au fost ucişi sub regimul Khmerilor Roşii, care a fost în cele din urmă înlăturat de la putere atunci când Vietnamul au invadat ţara în 1979. Rămăşiţe ale khmerilor roşii au luptat până în anii 1990.

Pol Pot, arhitectul educat în Franţa al revoluţiei, a murit în 1998.

Un al patrulea inculpat, fostul ministru pentru afaceri sociale, este Ieng Thirith. Ea a fost declarată săptămâna trecută bolnavă mintal şi incapabilă să facă faţă unui proces, rămânând astfel în detenţie în aşteptarea unui recurs al procurorilor.

Regimul de coşmar

În pledoariile de deschiderea de luni, procurorii cambodgieni şi internaţionali au declarat că inculpaţii au plănuit una dintre cele mai mari orori din istoria modernă, ucigând sau transformând în sclavi milioane de oameni în procesul lor de creare a unui "coşmar."

Co-procurorul internaţional Andrew Cayley a spus ca tribunalul ar trebui să nu fie afectat de sentimente de compasiune pentru inculpaţii infirmi şi bătrâni, care au "ucis, torturat şi terorizat" propriul popor.

Cazul lor este cel de-al doilea care urmează să fie adus în faţa Camerelor Extraordinare ale Instanţelor din Cambodgia (ECCC) şi ar putea fi ultimul, grupurile pentru drepturile omului fiind furioase din cauza respingerii inexplicabile a unei treimi din cazurile de profil înalt.

De la crearea sa în 2005, ECCC a cheltuit aproape 150 milioane de dolari şi s-a împotmolit în controverse, întârzieri, demisii, acuzaţii de abatere, apatie şi interferenţe politice îndreptate spre autorităţile ONU şi cele cambodgiene.

Mulţi cambodgieni şi-au pierdut încrederea în instanţă după ce primul şi unicul său verdict de până acum, o sentinţă de 35 de ani de închisoare, a fost comutată la 19 de ani pentru Kaing Guek Eav, zis şi "Duch".

Kaing Guek Eav a supravegheat uciderea a peste 14.000 de persoane la un centru de tortură din Phnom Penh, infama închisoare S21. Recursul său este stabilit pentru 3 februarie anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor