ÎCCJ se pronunţă joi pe excepţiile ridicate de avocaţii lui Adrian Năstase în dosarul "Trofeul calităţii"

Epoch Times România
17.05.2012

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa joi asupra mai multor excepţii şi cereri ce vizează procedura prezentate miercuri în instanţă de avocaţii fostului premier Adrian Năstase în dosarul "Trofeul calităţii".

 

Miercuri, pe parcursul a mai bine de nouă ore, avocaţii fostului premier au ridicat în sala de judecată peste 20 de cereri privind procedura de desfăşurare a procesului şi excepţii de neconstituţionalitate.

Printre altele, avocaţii contestă modul de compunere a completului de cinci judecători de la ÎCCJ, ei fiind de părere că acesta nu este legal constituit, deoarece este format din magistraţi doar de la Secţia penală, şi nu şi de la celelalte secţii, aşa cum prevedea legea de organizare judecătorească înainte de a fi modificată prin Legea micii reforme în Justiţie.

De asemenea, avocatul Corneliu Popescu a cerut ca dosarul să-i fie trimis la cabinetul său de avocatură pentru a-l putea studia, aşa cum acesta este trimis la DNA, solicitând egalitate de tratament între apărare şi acuzare.

În plus, avocatul contestă modul în care judecătorii au preschimbat un termen anterior de judecată.

Tot miercuri, avocaţii au solicitat recuzarea procurorului de şedinţă Elena Matieşescu, pe motiv că a fost prezentă şi la judecarea pe fond a dosarului şi a semnat recursul împotriva sentinţei date de completul de trei judecători prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani închisoare. Cererea de recuzare a fost însă respinsă.

La un moment dat, Adrian Năstase a cerut voie instanţei să ia cuvântul în susţinerea acestor cereri şi excepţii, însă preşedintele completului de judecată, Livia Stanciu, nu a fost de acord, ceea ce a atras replica fostului premier: "Trebuie să îmi spuneţi dacă va fi necesar să mai vin la termenele viitoare ale procesului, pentru că nu pot să fac parte din mobila de aici".

"Unele din aspectele discutate aici au relevanţă şi din punctul de vedere al jurisprudenţei şi al reglementărilor CEDO. Au fost 20 de excepţii, care au vizat chestiuni de procedură, dar chestiuni de fond ale procesului penal, pentru că, până la urmă, corectarea lor este importantă nu numai pentru mine, pentru că la mine probabil în câteva zile, conform Legii micii reforme, se va da un verdict şi sunt convins că va fi unul de achitare, dar vor fi importante şi pentru viitor", a declarat Adrian Năstase la ieşirea din sala de judecată.

El a afirmat că este nevoie de o schimbare a mentalităţii în Justiţie, pentru că procurorul trebuie să fie un bun apărător al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, şi nu doar "un reprezentant al lui Daniel Morar în acest proces", iar dacă excepţiile vor fi admise, atunci ar trebui suspendată judecarea dosarului "Trofeul calităţii".

"Eu de şapte-opt ani mă bat cu toate aceste mecanisme. S-au schimbat legi pentru mine, nu vă aduceţi aminte? Legea răspunderii ministeriale nu a fost schimbată pentru mine? Nu s-a eliminat participarea avocaţilor la faza de urmărire penală tot pentru mine? Sper ca măcar după ce se încheie acest proces, la alţii care vor fi în aceeaşi situaţie astfel de chestiuni să nu mai opereze", a spus fostul premier, susţinând că şi Legea micii reforme în Justiţie a avut un singur destinatar: "Adrian Năstase".

DNA l-a trimis în judecată pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Năstase, sub acuzaţia că în 2004 s-ar fi folosit de "influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid" pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.

În ianuarie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare iar fostul premier a declarat recurs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor