ÎCCJ începe audierile în dosarul fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) începe, miercuri, audierile în dosarul în care fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu organizarea Zilei Tineretului în 2009 la Costineşti.
ÎCCJ a respins, pe 23 ianuarie, excepţiile invocate de avocaţi şi cererile de trimitere la DNA a dosarului în care este judecată Monica Iacob Ridzi.
La termenul din 23 ianuarie a fost citit actul de sesizare a instanţei, iar judecătorii au stabilit un nou termen pentru 1 februarie.
În acest dosar au mai fost trimişi în judecată mai mulţi angajaţi din Ministerul Tineretului şi Sportului - Ioana Elena Vârsta, consilier personal al Monicăi Ridzi şi administrator al SC Red Apple Communication SRL, Paul Diaconu, director general al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane, Marius Mihail Mărcuţă, consilier în cadrul Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne, Florin Cătălin Mircea, consilier I A în cadrul Direcţiei Buget Contabilitate, Octavian Petru Dragomir, director al Direcţiei Buget Contabilitate, Claudia Radu, director general al Direcţiei Generale Programe, Proiecte şi Centre pentru Tineret, Dan Petre Toia, director al Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne, Daniela Popa, consilier în cadrul Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne.
De asemenea, au mai fost trimişi în judecată şi Bogdan Petre Iacobescu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Răzvan Nica Udangiu, asociat şi administrator la aceeaşi societate, şi Marius Cristian Negrea, asociat şi administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.
Procurorii susţin că Monica Iacob Ridzi, în calitate de ordonator principal de credite, a hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.
"A fost alocată, în acest scop, societăţilor comerciale Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL, suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sporturilor a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen", susţin procurorii.
Potrivit sursei citate, prejudiciul produs de Ridzi în acest dosar se ridică la 2,7 milioane lei.