ÎCCJ a respins toate excepţiile ridicate de avocaţii lui Adrian Năstase în dosarul "Trofeul calităţii"
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi toate excepţiile şi cererile ce vizau procedura prezentată miercuri în instanţă de avocaţii fostului premier Adrian Năstase în dosarul "Trofeul calităţii".
Judecarea dosarului se va relua pe 23 mai.
Miercuri, pe parcursul a mai bine de nouă ore, avocaţii fostului premier au ridicat în sala de judecată peste 20 de cereri privind procedura de desfăşurare a procesului şi excepţii de neconstituţionalitate.
Printre altele, avocaţii au contestat modul de compunere a completului de cinci judecători de la ÎCCJ, ei fiind de părere că acesta nu este legal constituit, deoarece este format din magistraţi doar de la Secţia penală, şi nu şi de la celelalte secţii, aşa cum prevedea legea de organizare judecătorească înainte de a fi modificată prin Legea micii reforme în Justiţie.
De asemenea, avocatul Corneliu Popescu a cerut ca dosarul să-i fie trimis la cabinetul său de avocatură pentru a-l putea studia, aşa cum acesta este trimis la DNA, solicitând egalitate de tratament între apărare şi acuzare.
În plus, avocatul contestă modul în care judecătorii au preschimbat un termen anterior de judecată.
Tot miercuri, avocaţii au solicitat recuzarea procurorului de şedinţă Elena Matieşescu, pe motiv că a fost prezentă şi la judecarea pe fond a dosarului şi a semnat recursul împotriva sentinţei date de completul de trei judecători prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani închisoare. Cererea de recuzare a fost însă respinsă.
La un moment dat, Adrian Năstase a cerut voie instanţei să ia cuvântul în susţinerea acestor cereri şi excepţii, însă preşedintele completului de judecată, Livia Stanciu, nu a fost de acord, ceea ce a atras replica fostului premier: "Trebuie să îmi spuneţi dacă va fi necesar să mai vin la termenele viitoare ale procesului, pentru că nu pot să fac parte din mobila de aici".
DNA l-a trimis în judecată pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Năstase, sub acuzaţia că în 2004 s-ar fi folosit de "influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid" pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.
În ianuarie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare, iar fostul premier a declarat recurs.