Hunor Kelemen: Iniţiem consultările cu USL pe Tratatul privind stabilitatea şi alte subiecte
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a invitat, luni, Opoziţia să semneze protocolul pe care Coaliţia îl va încheia cu privire la susţinerea ratificării Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară şi a afirmat că formaţiunile politice de la Putere iniţiază consultările cu USL pe acest subiect, dar şi pe alte teme.
"Noi considerăm că disciplina fiscală este esenţială şi de aceea am susţinut semnarea şi ratificarea tratatului. Ne-am înţeles încă de dimineaţă în Coaliţie, şi aici am subliniat acest lucru, să încheiem un protocol în ceea ce priveşte susţinerea ratificării Tratatului şi noi considerăm că este vorba de interesul României pe termen mediu şi pe termen lung şi nu în interesul Coaliţiei şi al partidelor din Coaliţie. Noi susţinem şi invităm şi Opoziţia să semneze acest protocol. Este un subiect care nu trebuie să facă parte din dezbaterile politice şi mai ales electorale. Consider că şi PNL, PSD, toţi cei care se află în interiorul USL ar trebui să vină şi să semneze acest protocol, acord între partidele politice parlamentare, ca un prim pas către un dialog constructiv în anul 2012 şi în perspectiva anilor care urmează", a spus Hunor Kelemen, după consultările de la Palatul Cotroceni dintre şeful statului şi formaţiunile politice parlamentare.
El a arătat că UDMR este de acord cu ratificarea acestui tratat în Parlamentul României, subliniind că prevederea potrivit căreia statele care au o datorie publică sub 60% au posibilitatea de a creşte deficitul structural oferă flexibilitate ţărilor membre ale UE.
"Noi considerăm că niciun stat din UE nu va reuşi singur să iasă din această criză economică. Uniunea, în ansamblul ei, trebuie să fie în stare să gestioneze fără probleme criza, şi să asigure creştere economică, stabilitate economică, competitivitate", a spus liderul UDMR.
Acesta a precizat că Puterea iniţiază dialogul cu partidele din Opoziţie, atât în cazul Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, cât şi pe alte subiecte, invitaţiile în acest sens urmând să se facă marţi, miercuri sau cel mai târziu săptămâna viitoare.
"Sunt convins că după instalarea Guvernului Ungureanu, după mesajele care au fost formulate în spaţiul public, este cale deschisă pentru un dialog într-un an electoral şi restabilirea normalităţii în ceea ce priveşte dialogul între partidele politice parlamentare", a spus el.
Întrebat dacă este dispusă Coaliţia să accepte cele patru condiţii puse de USL pentru deblocarea activităţii din Parlament, Hunor Kelemen a arătat că vor exista câteva puncte asupra cărora se poate ajunge la o înţelegere.
Vor fi câteva puncte unde putem să ajungem la înţelegere fără nicio problemă. Dar orice dialog începe cu disponibilitatea de a face şi compromisurile necesare.
"Vor fi câteva puncte unde putem să ajungem la înţelegere fără nicio problemă. Dar orice dialog începe cu disponibilitatea de a face şi compromisurile necesare. Nu începi un dialog cu rigiditate, dacă nu eşti de acord cu ceea ce ţi-am propus, atunci nu discut. Eu cred că despre cele patru puncte sau cele 15 puncte enumerate de domnul Ponta în Parlament putem discuta fără rezerve", a spus el.
El a mai afirmat că în cazul în care Opoziţia va refuza să semneze Tratatul european "nu se va întâmpla nimic, urmând ca acesta să-şi urmeze cursul".
"Niciun om responsabil, niciun om politic nu va face un joc electoral, un joc politic din acest acord privind guvernanţa fiscală", a afirmat preşedintele UDMR.
Şeful statului a avut luni programate consultări cu formaţiunile politice parlamentare, la care reprezentanţii USL nu au participat.
Reprezentanţii minorităţilor naţionale nu au făcut declaraţii de presă la finalul consultărilor cu şeful statului.