Hrebenciuc, Şova şi Tata Socru - actori de marcă în dosarul retrocedărilor ilegale

Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Viorel Hrebenciuc este în continuare cercetat de DNA. De data aceasta, DNA Braşov i-a deschis un nou dosar, pentru instigare la trafic de influenţă, faptă comisă în legătură cu alţi doi suspecţi din dosar - Ilie Sârbu şi Dan Şova.

Prin urmare, Ilie Sârbu şi Dan Şova sunt şi ei suspecţi în acest dosar. Dar nu sunt singurii. În acest nou dosar, mai sunt anchetaţi şi soţia judecătorului Lorand Ordog, Melinda, judecătorul Gabriel Uţa, Paltin Sturdza, Horaţiu Hanganu, Aurel Pâslaru, Daniel Călugăr, Ion Sorin Iacob, Iosif Kadas, Ioan Mătăsel, prinţul Paul şi prinţesa Lia, Alina Ciocoiu, Gabriel Vlase şi Viorel Gheorghe Ghelasă şi alţii.

Toţi aceştia au fost puşi sub urmărire în dosarul retrocedărilor, în care Viorel Hrebenciuc, Paltin Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.

Dosarul se referă la retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Se crede că grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiuariu. Acesta a fost acuzat că i-a cerut trei milioane de euro lui Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.