Hollande vrea să modifice Constituţia pentru a crea „un regim civil de stare de criză”

Preşedintele francez consideră că acest tip de război, cu un nou adversar, necesită adaptarea prevederilor constituţionale în aşa fel încât să permită gestionarea crizei.
Preşedintele francez Francois Hollande
Preşedintele francez Francois Hollande (Alexander Vilf / Host Photo Agency via Getty Images)

Preşedintele francez, Francois Hollande, a anunţat luni, în faţa Congresului reunit la Versailles că „va crea un regim civil de stare de criză, care va permite implementarea unor măsuri excepţionale, care să nu atingă exercitarea libertăţilor publice decât prin restricţii strict necesare garantării securităţii naţionale”, a precizat AFP.

„Aceste măsuri trebuie adaptate la caracteristicile particulare ale ameninţării teroriste” şi „vor putea merge mai departe de ceea ce prevede în prezent legea din 1955” privind starea de urgenţă.

Acest "regim civil de stare de criză" va răspunde dorinţei exprimate luni de preşedintele Hollande de a face modificări în Constituţie.

Conform preşedintelui, articolul 16, care reglementează condiţiile de atribuire a puterilor excepţionale preşedintelui, şi articolul 36, care se referă la starea de urgenţă, nu sunt "adaptate la situaţia întâlnită" în prezent.

„Acest război de alt tip, în faţa unui adversar nou, necesită un regim constituţional care să permită gestionarea stării de criză”, a apreciat preşedintele.

Hollande a făcut referire la propunerile Comisiei de reflexie pentru modernizarea instituţiilor republicii, prezidată de Edouard Balladur în 2007, care a sugerat modificarea articolului 36 din Constituţie, pentru a include, pe lângă starea de asediu, starea de urgenţă.

Preşedintele Hollande i-a cerut premierului Manuel Valls să „pregătească această revizuire pentru a putea fi adoptată în cel mai scurt termen”.