Hispanicii, victime ale sterilizărilor forţate în California în secolul XX

Între anii 1909 şi 1964 în SUA s-au practicat sterilizări în rândul persoanelor cu probleme mentale sau cu coeficient intelectual scăzut, arată un studiu al Universităţii din Michigan, potrivit căruia peste 65.000 de persoane au fost sterilizate cu forţa sau prin înşelăciune.
Epoch Times România
30.05.2013

Între anii 1909 şi 1964 în SUA s-au practicat sterilizări în rândul persoanelor cu probleme mentale sau cu coeficient intelectual scăzut, arată un studiu al Universităţii din Michigan, potrivit căruia peste 65.000 de persoane au fost sterilizate cu forţa sau prin înşelăciune. Dintre acestea, aproximativ o treime au fost pacienţi cu nume hispanice din instituţiile de psihiatrie din statul California, al doilea stat american care în 1909 a promulgat o lege a sterilizărilor, remarcă ziarul ABC.

Studiul, realizat de profesoara Minna Stern, specializată în Obstetrică, Ginecologie şi Cultură Americană de la Universitatea din Michigan, şi de studenta Natalie Lira, relevă că sterilizările din California au avut loc între 1909 şi 1964, deşi în acest legea a rămas în vigoare până în 1979. 'Am făcut o analiză cantitativă şi calitativă a miilor de solicitări de sterilizare practicate în California în instituţiile de stat', a declarat Minna Stern .

Eugenia a fost un curent de gândire ştiinţifică şi socială, care s-a reflectat în ultimele decenii ale secolului XIX în studii academice şi medicale, în publicaţii şi în congrese ştiinţifice şi de sănătate publică, deşi nu toate au implicat sterilizările. Congresele internaţionale şi asociaţiile profesionale dedicate eugeniei şi-au pierdut din prestigiu după ce regimul nazist a extins practica sterilizării şi eliminarea unor grupuri etnice întregi.

Potrivit celor două cercetătoare americane, California a fost al doilea stat care a promulgat legea sterilizării iar până în 1921 realizase 80 la sută din totalul cazurilor înregistrate. 'Am reconstruit în mare parte experienţa acestor pacienţi hispanici, majoritatea de origine mexicană, dintre care mulţi proveneau din familii dezbinate, cu venituri mici sau cu antecedente de abuzuri', a declarat Stern.

'A fost tulburător să aflăm că mulţi tineri au ajuns în aceste instituţii după ce au avut probleme de delincvenţă juvenilă în ţara lor şi au migrat în SUA după Revoluţia Mexicană (1910-1917)', a precizat cercetătoarea americană.

Potrivit studiului, între 1922 şi 1952, s-a realizat o medie de 23 % a cererilor de sterilizare în Colonia Pacific - o instituţie pentru persoane cu coeficient mental scăzut, care i-a afectat în special pe pacienţii cu nume hispanice. 'În unele cazuri procentul a depăşit media de 30 la sută, iar în 1939 a ajuns chiar la 36 la sută', a explicat Stern.

Cele 20.000 de sterilizări din California s-au practicat în instituţii psihiatrice sau aşa numite aziluri de nebuni, inclusiv în centrul Colonia Pacific, unde s-au realizat peste 2.000 de intervenţii. Majoritatea cazurilor s-au înregistrat între 1922 şi 1952, în baza Legii Sterilizărilor, care a fost anulată de abia în 1979.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor